A 2005-ben bevezetésre kerülő kétszintű érettségi vizsgán magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, továbbá egy szabadon választott idegen nyelvből és egy szabadon választott tantárgyból adnak számot ismereteikről a diákok – közölte az érettségi reformjáról tartott konferencián Környei László, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára.
A megreformált érettségi szakítani kíván az eddigi gyakorlattal. Az akadémikus tudás helyett a munkaerőpiac által megkövetelt tudás irányába mozdul el. A helyettes államtitkár szerint a kétszintű érettségi jó válasz lehet a középfokú képzés expanziójára is: jobban megfelel a növekvő létszámú, s változatos képességű érettségiző tudásának mérésére.
Az emelt szintű érettségivel kapcsolatban egyebek között elhangzott: független vizsgabizottság előtt zajlik majd. A tárgyilagos megítélés érdekében adott tantárgyból különböző szakmai bírálók, illetve bizottságok értékelik a diák írásbeli és a szóbeli teljesítményét.
Az emeltszintű idegen nyelvvizsga az eredménytől függően közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgának felel majd meg. A továbbtanulás szempontjából is kiemelten fontos az emeltszintű érettségi vizsga eredménye. Ennek alapján határozzák meg a felvételi pontokat a felsőoktatási intézmények, amelyek 2005-től nem tarthatnak tantárgyi felvételi vizsgát.