Áldozataik naiv, jóhiszemű emberek, akik attól tartanak, hogy az uzsorások előbb-utóbb visszatérnek és bosszút állnak

Alvilági körökben egyre népszerűbb a lakásbiznisz. Ez alatt persze most ne arra gondoljanak, hogy a maffiózók ingatlanirodát nyitottak, bár ezen sem lepődnék meg. Sokkal inkább arról van szó, hogy a legkülönfélébb módon próbálnak kicsikarni ingatlanokat. A hiszékeny tulajdonosok persze lépre mennek, amit az esetek többségében néhány pofonnal nyomatékosítanak az urak. A módszerek általában ugyanolyan kíméletlenek. A balatonlellei Péterfy Lajos hitelt vett fel a házára, uzsorakamatért. A kölcsönbeadó rábeszélte, hogy a 20 milliót érő házáról írjanak adásvételit, amiben vételárként 6 milliót tüntetnek fel. Mire a négygyermekes férfi feleszmélt, máris el is adták a feje fölül a házát. És amikor nem akart kiköltözni, jöttek a fenyegetések.

A balatonlellei férfi a hitel első részét vissza is fizette, de a másodikat már nem tudta. Nem volt szándékában eladni házát, melyben a családja egész élete van, de nem volt más választása. A ma már maffiafőnökként emlegetett uzsorás ekkor megjelent, a beígért vételárat nem hozta, verőlegényeket viszont igen. Péterfy Lajos pillanatok alatt utcára került családjával. Most pontosan szemközt laknak hajdani otthonukkal megtűrt rokonként. Naponta érzik megalázó helyzetüket, azt, hogy nincs igazság.

Az uzsorásnak nem ő volt az egyetlen áldozata. A Szerdan megjelent Színes Mai Lap riportjában több áldozat is vállalta, hogy nyilatkozik, hátha mások tanulnak az ő szerencsétlenségükből. Péterfy Lajos már túl van hét polgári peres tárgyaláson, de a gyanúsított eltűnése miatt felfüggesztették az ügyét. Õ viszont bizakodik, és vissza akarja szerezni elvesztett házát. A legfrissebb elemzések szerint Magyarországon négy nagyobb család áll az ingatlan-csalások hátterében. Áldozataik pedig naiv, jóhiszemű emberek, akik attól tartanak, hogy az uzsorások előbb-utóbb visszatérnek és bosszút állnak, vagy új prédát keresnek. Bárki áldozat lehet.