A Buda-Cash Brókerház Rt.-t 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tevékenységi és működési szabályok megsértése miatt – közölte a felügyelet a Magyar Tőkepiacban pénteken.

A PSZÁF a brókercégnél folytatott átfogó vizsgálat alapján hozta meg határozatát. Felszólította az rt.-t, hogy az ügyfelek pénzeszközeit – a törvényi előírásoknak megfelelően – helyezze letéti számlára, az ügyfélszámlákon kizárólag a befektetési szolgáltatási tevékenységhez kapcsolódó pénzforgalmat bonyolítson le, illetve, hogy az ügyfelek eszközeit elkülönítve kezelje.

A felügyelet felszólította a céget: az ügyfélmegbízások felvételekor a nyilvántartási rendszerben minden megbízást rögzítsen, és a szerződéseiről egységes, időrendi nyilvántartást vezessen.

A Buda-Cash-nek át kell dolgoznia a pénzmosás megelőzését szolgáló, valamint a pénz- és értékkezelési szabályzatát. A PSZÁF arra is felszólította a céget, hogy a belső ellenőr a jogszabályi előírásoknak megfelelően módon végezze tevékenységét.

A felügyelet felszólította a társaságot arra is, hogy a jövőben a felügyeleti díj fizetési kötelezettségét határidőben teljesítse. Kötelezte az rt.-t, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül küldjön jelentést a felügyelet részére a kötelezettségek teljesítéséről és 60 napon belül nyújtsa be a módosított szabályzatait.

A határozat ellen a Buda-Cash nem fellebbezhet, de bírósági felülvizsgálatot kérhet.