Szeptember elsejétől külön ügyészség veszi fel a harcot a korrupció súlyos eseteivel szemben Romániában. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (PNA) felállításával a román kormány még a NATO prágai csúcsértekezlete előtt bizonyítani kívánja, hogy komolyan veszi a korrupció visszaszorítására tett ígéreteit.

A román kormány csütörtöki ülésén hozott döntés értelmében az új ügyészség hatáskörébe kerül hivatalból minden olyan klasszikus korrupciós ügy – megvesztegetés, hivatali befolyással való üzérkedés -, illetve a korrupcióval közvetlen kapcsolatban álló eset – közérdeket sértő hatalmi visszaélés, pénzmosás, kábítószer-kereskedelem, csalárd bankcsőd, adócsalás, bűnszövetkezet létrehozása -, ahol a kár nagysága meghaladja a 100 ezer eurót, vagy súlyos zavarokat okoz valamely közintézmény működésében.

Hivatalból a PNA fog foglalkozni minden olyan korrupciós üggyel, amelyben parlamenti képviselők, kormánytagok, bírák, prefektusok, a közigazgatásban, az állami vállalatoknál, a bankoknál, vagy a tőzsdei felügyeletnél vezető tisztséget betöltő személyek érintettek.

Az új ügyészi szerv, amelynek vezetőjét a román államfő nevezi ki, illetve mentheti fel hivatalából, rendkivül széles körű felhatalmazást kap a nyomozás során és vádalkut is köthet a gyanúsítottakkal.

A speciális ügyészség létrehozásának tervét azt követően jelentette be tavaly a román kormány, hogy az Európai Unió és a NATO illetékesei egyértelműen Bukarest tudomására adták: a román gazdaság és közélet minden területére kiterjedő korrupció jelenti az egyik legkomolyabb akadályt Románia integrációs törekvéseinek útjában.