Kedden Hágába szállították Momir Nikolicsot, a boszniai szerbek hadseregének egykori tisztjét, akit előző nap Boszniában tartóztattak le az SFOR katonái – jelentette be a hágai Nemzetközi Törvényszék.

A bírói testület közleménye szerint a 47 éves Nikolicsot népirtással, valamint háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják a srebrenicai muzulmán enklávé elleni szerb hadműveletekben játszott szerepe miatt. A törvényszék közleménye szerint Nikolics első meghallgatását már szerdán megtartják.

A dokumentum szerint 1995 júliusának elején a boszniai szerb hadsereg Drina hadteste tüzérségi támadást indított a srebrenicai enklávé ellen, majd több alakulata behatolt az elvileg ENSZ-védelem alatt álló térségbe. A hadműveletek után a szerbek mintegy hétezer muzulmán férfit ejtettek foglyul, tartottak őrizetben, illetve végeztek ki statáriális úton, a nőket pedig erőszakkal elszállították az enklávéból.

Momir Nikolics ekkoriban a szerb hadsereg Bratunac dandárjában szolgált századosi rangban, és az alakulat biztonsági és felderítő műveletekért felelős parancsnokának a helyettese volt. A vádirat szerint ez a dandár is részt vett az enklávé lerohanásában, Nikolicsot pedig akkori beosztásánál fogva közvetlen és egyéni felelősség terheli a foglyul ejtett muzulmánokkal szembeni bánásmódért.

Radislav Krstics boszniai szerb tábornokot, aki a Srebrenica elleni hadműveleteket irányította, a törvényszék tavaly augusztusban bűnösnek találta népirtás vádpontjában, és 46 évi börtönre ítélte. A Nikolics elleni vádiratban is szereplő népirtás a legsúlyosabb vádpont, amelyet a törvényszék felhozhat.