Az adatvédő szervezet ezúttal azért adott be keresetet a kormányzat ellen, hogy felgyorsítsa terrorizmus elleni intézkedésekkel és a kormányzat által tervezett lehetséges egységes személyigazolvánnyal kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát.

Az EPIC keddi lépése sajtóértesüléseken alapul, melyek szerint a szeptember 11-ét követően alakult Office of Homeland Security arra készül, hogy központi adatbázisba vigye az állami szinten kiadott jogosítványok adatait.

Az EPIC tehát másodszor is a “tájékozódás szabadságát” biztosító törvényre (FOI) hivatkozva követeli dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. Március 15-én azért indítottak pert a közlekedési minisztérium ellen, hogy részleteket tudjanak meg a minisztérium tervezett Trusted Traveler programjáról, amely egy biztonsági szűrő rendszer felállítását szorgalmazza a légi utasok és a repülési dolgozók biometriás azonosításához. Az EPIC mindkét esetben a FOI törvény 1996-os kiegészítése értelmében gyorsított eljárásban követeli az információk nyilvánosságra hozatalát.