A Millenáris Parkban tartott sajtótájékoztatón az Index kérdésére Demeter Ervin, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter megerősítette a múlt heti értesülést, miszerint a szakszolgálatok ellenőrizni tudják az interneten zajló kommunikációt.

Az Index kérdésére – miszerint igaz-e az az információ, hogy lehallgató berendezéseket helyeztek el a szakszolgálat munkatársai a nagyobb internetes szolgáltatóknál – válaszolva a titokminiszter kifejtette, hogy a bűnözői körök mindig előrébb járnak az új technológiák használatában, mint a hatóságok. “A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak sikerült ezt az előnyt leszűkíteni” – fogalmazott Demeter, de nem bocsátkozott részletekbe az internetlehallgatás technológiájáról. “A szakszolgálatok a törvényes keretek fennállása esetén ellenőrizni tudják a kommunikáció különböző módozatait, így az internetet is.” – szögezte le.

Generációváltás, információvédelmi törvény

Demeter Ervin a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szempontjából az elmúlt négy év egyik legfontosabb eredményeként a megkezdett átalakítás befejezését említette meg, a most lezáruló kormányzati ciklus fontos, lényegi elemének azt tartja, hogy NATO-követelmények alapján megalakult a Nemzeti Biztonsági Felügyelet, és létrehozták a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központot.

Szólt arról is, hogy befejeződött a szolgálatoknál a generációváltás, jelentős szervezeti korrekciókat hajtottak végre, és modern technikai eszközöket szereztek be. A miniszter a következő kormányzati ciklus egyik lényeges feladatának nevezte a nemzeti információvédelmi törvény megalkotását, amelynek koncepcióját már elkészítették, továbbá álláspontja szerint szorgalmazni kell a katonai és polgári titkosszolgálatok közötti erőteljesebb együttműködést is.

Pártsemleges nemzetbiztonságot

Megítélése szerint a politikai rivalizálás területéről ki kell vonni a nemzetbiztonsági kérdéseket, és e témákban konszenzusra kell törekedni. Demeter Ervin a tájékoztató után hivatalosan is lezárta a 17 fordulósra tervezett miniszterjelölti vitasorozatot a Millenáris Parkban.