Minden második jogsértést a Magyar Televízió követi el az országos és helyi-regionális műsorszolgáltatók közül – állapította meg az ORTT a tavalyi első félév vizsgálati eredménye alapján. A leggyakoribb törvénytelenség a reklámozással kapcsolatban fordul elő.

Jelentősen csökkent az elektronikus médiumok által elkövetett jogsértések száma 2000 utolsó hat hónapjához képest: 1364-gyel szemben 2001 első fél évében 863 szabálytalanságot regisztrált az Országos Rádió- és Televíziótestület. Ebben azonban jelentős szerepe van annak, hogy megváltoztak az ORTT bizonyos jogértelmezési állásfoglalásai. Az eredményekhez természetesen hozzá kell tenni, hogy ezek az ORTT álláspontját tükrözik, gyakran élnek jogorvoslattal a műsorszolgáltatók, a bíróságok pedig sokszor megváltoztatják a határozatokat.

A 863 jogsértés 49 százalékát a Magyar Televízió (MTV) két csatornája követte el: összesen 421-et. Ezzel másfél éve a közszolgálati tévé okozza a legtöbb fejfájást a médiahatóságnak; az MTV részesedése ugyanis folyvást növekszik a “feketelistán”, hat hónap alatt 13 százalékponttal. A helyi-regionális műsorszolgáltatók részesedése 24 százalék, a többi vizsgált országosé elenyésző, 1-6 százalék között mozog (a Juventus rádióé statisztikailag kimutathatatlanul alacsony, két ízben észleltek szabályszegést).

A helyi és regionális rádiók-tévék esetében lényegében teljes a “találati pontosság”, szinte minden vizsgálat felszínre hozott szabálytalanságokat. Az MTV úgy növelte részesedését, hogy a jogsértések aránya hat hónap alatt 94-ről 85 százalékra csökkent, s a leggyakoribb szabályszegővé a Magyar ATV lépett elő. A Duna tévé jogkövetése az ORTT szerint jelentősen nőtt (89-ről 45 százalékra mérsékelve a törvénytelenségek indexét), s ugyanezt állapították meg a közrádió két adójánál, a Kossuthnál és a Petőfinél (a szabálytalanságok feleződtek). A legnagyobb növekedést a TV2-nél észlelték (9-ről 50-re emelkedett a hányados), de a Sláger Rádió is többször hágta át az előírásokat (26 helyett 73 százalékban a vizsgálatokon belül).

A leggyakoribb törvénytelenség immár évek óta a hirdetések terén tapasztalható. A listát a támogatási szabályok megsértése vezeti, ezt a reklámjelzés elmulasztása követi és a műsor reklámmal megszakítását szabályozó előírások megszegése (e három közel kétharmadát teszi ki a regisztrált jogellenességeknek).

Az MTV-re ebben a fél évben 33 millió forint büntetést szabott ki az ORTT, számos esetben élt a műsor – általában pár perc időtartamú – felfüggesztésének jogával. A Duna tévét csak írásbeli figyelmeztetésben részesítette az ORTT a 38 szabálytalanságért. Az RTL Klub műsorában 18-szor észleltek hibát, aminek “díja” 5,1 milliós kötbér volt. Amíg az RTL szabálytalanságainak száma stagnált, addig a TV2-é közel ötszörösére emelkedett; összesen 18 millió forintot rótt ki rá az ORTT. A Magyar ATV-ben fajlagosan rohamosan nőtt a jogsértések menynyisége: a szankció minden esetben írásbeli figyelmeztetés volt. A Kossuth rádiót másfél millióra büntette az ORTT, a Petőfit írásban figyelmeztette, a Danubius kötbére 29, a Slágeré 5,6 millióra rúgott.