Négymilliárd forint értékben fedezett fel fiktív számlákat az APEH Bűnügyi Igazgatósága, az ügyben három embert előzetes letartóztatásba helyeztek – közölte Burillák Attila az adóhatóság szóvivője csütörtökön Egerben.

Az egri adónyomozók februárban az APEH Heves Megyei Igazgatóságának jelzése alapján derítettek ki, hogy egy hatvani vállalkozó semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytat, hanem fiktív számlákat állít ki. Az ügy felderítésekor kiderült, hogy a férfi három éve még egy budapesti hajléktalanszállón lakott, ahonnan kosztért, szállásért és zsebpénzért Hatvanba csalta egy ember. A városban egyéni vállalkozói igazolványt váltottak ki a hajléktalan férfi számára, színesfém-kereskedés céljára. A férfi azonban nem kereskedett fémekkel, csak számlákat kellett utasításra kiállítania. A számlagyártást egy évig folytatta, majd visszament a fővárosba, ahonnan a férfit erőszakkal visszavitték Hatvanba és arra kényszerítették, hogy folytassa a fiktív bizonylatok kiállítását. A férfi több mint 700 millió forint értékben bocsátott ki számlákat, amelyeket az országban tucatnyi vállalkozás és egyéni vállalkozó fogadott be.

A nyomozók egy budapesti cégnél további 700 millió forint értékű fiktív bizonylatra találtak. A szóvivő közölte: a rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak szervezetten, bűnszövetségben foglalkoztak számlák kiállításával, közvetítésével és értékesítésével. Burillák Attila tájékoztatása szerint a fiktív számlák összértéke eléri a négymilliárd forintot. Hozzátette: eddig három embert helyeztek előzetes letartóztatásba, negyedik társuk fogva tartásáról a héten dönt az Egri Városi Bíróság.