Tanúk meghallgatását rendelte el a Bákói Bíróság abban a perben, amelyet a megyei tanfelügyelőség a csángó gyermekek magyartanításával is foglalkozó Szeret-Klézse Alapítvány betiltása céljával indított.

Nem született ítélet a Bákói Bíróságon a Szeret-Klézse Alapítvány ellen indított per pénteki tárgyalásán. A Bákó Megyei Tanfelügyelőség a tavaly decemberben kérte a bíróságtól az alapítvány és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége betiltását arra hivatkozván, hogy törvénytelenül tartanak délutánonként magyarórákat az iskolás gyermekeknek.

Az alapítvány székházában és magánházaknál zajló délutáni oktatást novemberben egészségügyi okokra hivatkozva tiltotta be az illetékes hatóság.

“Olyan ez mintha egy természetes személyre egy vélt kihágásért azonnal a halálbüntetést kérnék” – jelentette ki a pert kommentálva az alapítvány ügyvédje. Mint elmondta, még az is vitatható, hogy egyáltalán szükség van-e a tanfelügyelőség által hiányolt jóváhagyásokra. A pénteki tárgyaláson a bíró tanúk meghallgatását rendelte el, mielőtt még eldöntené, hogy szervezett oktatási formának minősül-e a csángóföldi délutáni magyartanítás.

Duma András a Szeret-Klézse Alapítvány elnöke elmondta, délutánonként most is járnak a gyermekek a székházba. Az épületben elvégezték azokat az átalakításokat, amelyeket az egészségügyi felügyelőség novemberben kért, ennek ellenére nem kapták meg a program folytatásához az egészségügyi jóváhagyást. Három héttel ezelőtt a hivatal képviselői nem találtak már hibát, de azt mondták, írásos bizonylatot csak az után állíthatnak ki, hogy az Oktatásügyi Minisztérium is engedélyezte a programot.