Kedden este a szlovák parlament megkezdte a magyar kedvezménytörvény ellen készülő szlovák törvénytervezet első olvasatának vitáját.

Az előterjesztő, a Dzurinda-kormány részét alkotó szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (MKP) az ország a nemzetállami érdekeinek és függetlenségének megóvását célzó indoklással februárban olyan tervezetet terjesztett elő, amely törvény formájában kimondaná: minden Magyarországról érkező anyagi támogatás elfogadása vagy újraelosztása ellentétes az ország érdekeivel.

Az a jogi személy, vagy szervezet, amelyik ilyen természetű pénzt elfogad, az a szlovák kereszténydemokraták szerint bírósági eljárás alá esik, és attól a támogatás – elmarasztaló ítélet esetén – fellebbezési jog nélkül elkobzandó. A támogatás másodszori elfogadását már a szervezet betiltásával torolnák meg. A tervezet olyan elképzelést is tartalmaz, mely szerint a kedvezménytörvény keretében érkező támogatás magánszemélyek esetében 90 százalékos adóval sújtandó, s ha azt iskola kapja, akkor az iskola költségvetési támogatását a magyarországi támogatás összegének megfelelő mértékben csökkenteni kell.

Indoklásában ez előterjesztő Vladimír Palko nem titkolta: elsősorban a magyar iskolát látogató gyermekek után járó támogatás intézményét nehezményezik, és az ország függetlenségét sértő törekvésnek tekintik, hogy Magyarország a kedvezménytörvény területen kívüli hatályával beavatkozik Szlovákia joghatóságába, egyszersmind diszkriminálja a nem magyar iskolába járó gyerekeket. Kifogásaik szerint a szlovákiai szervezetek által bejegyzett és a kedvezménytörvény kérelmezőit eligazítani hivatott tizenegy iroda tevékenysége is ellentétes a szlovák állami érdekekkel. Hozzátette: ha az Orbán-kormány a választások második fordulójában is alulmarad, akkor Budapesten bizonyára engedékenyebb kormány alakul, így Pozsony jobb tárgyalási pozíciókat remélhet.