Kizárt dolog az, hogy bárkinek is tudomása legyen arról, miként szavaztak a kőbányai börtönben az előzetes fogva tartásban lévő, választójoggal rendelkező emberek – nyilatkozta Tiba Zsolt, a Fővárosi Választási Iroda (FVI) vezetője, fővárosi főjegyző.

Áder János, az Országgyűlés elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, nem lehet véletlen az, hogy a kőbányai büntetés-végrehajtási intézet lakóinak 95 százaléka (466 fő) a szocialisták jelöltjére szavazott, s a Fidesz-MDF jelöltjére, a helyi polgármesterre csak 5 százalék (24 fő) voksolt. Az Országgyűlés elnöke azt is közölte, hogy az adatokat a helyi szavazóköri jegyzőkönyvből vették.

A főjegyző beszámolt arról, hogy a kerületi jegyzőtől, a helyi választási iroda vezetőjétől tájékoztatást kért az ügyről. Ebből egyértelműen kiderült, hogy a börtön nem volt önálló szavazókör. A kerületi jegyző tudatta azt is, hogy az urnák tartalmát – azok felbontását követően – összeöntötték. Így tettek azzal a mozgó urnával is, amelyet a börtönben lévők szavazásánál használtak. Ezt követően került csak sor a szavazatok tételes átvizsgálására, összesítésére.

Tiba Zsolt leszögezte: az adatfeldolgozás technikai jellegű elemein kívül azért sem lehet más, tartalmi kérdést megtudni a szavazatokról, mert aki megszegi a választás titkosságára vonatkozó törvényi szabályokat, annak tisztában kell lennie azzal is, hogy a Btk. három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja az elkövetőt.