Ellentmondás volt Balla Dániel, a Székely-ügy kirobbantója és a Fővárosi Bíróságon szerdán meghallgatott tanúk között, ugyanis közülük többen tagadták, hogy Székely Zoltán nyomást gyakorolva, bizonyos cégek bevonását akarta elérni a szigethalmi csatornázási projektbe és 30 millió forintot kért volna a kivitelezés összegéből.

Az előzetes letartóztatásban lévő Székely Zoltán volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselőt az ügyészség két rendbeli vezető beosztású hivatalos személy által, hivatali helyzetével visszaélve elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja különböző csatorna-beruházásokkal kapcsolatban. A bíróság tanúként hallgatta meg Buda Györgyöt, a szigethalmi csatornázásra kiírt közbeszerzési pályázat bonyolítóját, aki elmondta, hogy Székellyel először a közbeszerzési döntőbizottság ülésén találkozott, miután a Csőszer Rt. megtámadta a pályázati döntést.

Közölte azt is, hogy Székely Zoltán járt bent az ő főnökénél – Buda ugyanis jogászként a HM közbeszerzési hivatalánál dolgozott az időben – és ott beszélgettek először személyesen, de csak semleges témákról. Megemlítette, a képviselővel többször beszélt telefonon, és ezek közül a legelső volt a fontos, amikor Székely arra utalt, hogy a Csőszer Rt.-é volt a legolcsóbb ajánlat, a közbeszerzéseket pedig a legolcsóbb árral kell elnyerni. Tagadta azokat a feltevéseket, hogy ő közvetített volna Balla Dániel és Székely Zoltán között, illetve, hogy a képviselő nyomására a Penta Kft.-t ajánlotta alvállalkozóként a nyertes PMVCS Kft.-nek. Ezzel szemben Balla Dániel, a PMVCS Kft. vezetője a tárgyaláson azt mondta, hogy Buda közölte vele: Székely részéről megfogalmazódott az az elvárás, hogy cége alvállalkozóként a Csőszert alkalmazza, sőt miután ezt elutasította, ismét üzent a képviselő egy másik vállalkozást ajánlva. Buda György a tárgyaláson közölte azt is, nem hallott olyasmit Székelytől, hogy “ha nem a Csőszert hozzák ki győztesnek a közbeszerzésből, akkor történik valami”. Egyébként a tanú úgy emlékezett, hogy a második döntés után találkozott Székellyel, amikor már nem lehetett volna a Csőszert győztesnek nyilvánítani.

Másként emlékeztek a tanúk a Penta Kft. felbukkanására is, ugyanis Balla állítása szerint Buda volt az, aki Székely üzenetét továbbította, hogy amennyiben a Csőszer nem jó, akkor ezt a kft.-t kell bevenni a munkába. Balla Dániel közölte azt is, hogy amikor leült a Penta képviselőjével és sokallta a 30 milliót, amelyet Székelynek ki kellett volna fizetni, akkor a képviselő visszaüzent: “ez nem a Garai téri piac, hogy alkudozni lehessen”. A Penta Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy Ballának kapacitáshiánya volt, ezért kezdődött a két cég között egyeztetés a munkáról, “semleges területen”, Buda György irodájában. Nagy Gábor elmondta, hogy előzetes megállapodást kötöttek, de véleménye szerint Balla aránytalanul osztotta el a feladatokat, így a konkrét szerződés már nem született meg. Cáfolta Ballának azon kijelentését, hogy azt mondta volna neki, Székely 30 milliót kér a kivitelezés teljes összegéből. Nagy Gábor hangsúlyozta, hogy sem Székely neve, sem pénz nem került szóba a tárgyaláson, mivel nem jutottak túl a műszaki problémák megbeszélésén. A bírósági tárgyalás pénteken magnókazetták meghallgatásával folytatódik.