Az ÁNTSZ vizsgálatot rendelt el a Bajcsy-Zsilinszky Kórház dialízisközpontjában. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy több beteg nem vesebetegsége miatt halt meg, hanem a dialíziskezelés miatt.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálatot kezdett a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén működő dialízisközpontban. Az ellenőrzést azért kezdeményezték, mert felmerült a gyanú, hogy több beteg a dialíziskezelés következtében halt meg. Az RTL Klub birtokába jutott kórházi dokumentációk a dialízisközpontban használt szerelékek esetleges hibájára utalnak. A vizsgálati eredményekből és az osztály főorvosának leveleiből kiderül, hogy legalább 10 vesebeteg halálában szerepe lehetett a hibás eszköznek.

Az ügy miatt néhány napja a Fővárosi Önkormányzat is vizsgálatot indított, de ez nem mutatott ki összefüggést a halálesetek és a berendezések esetleges hibája között – mondta az [origo]-nak Szolnoki Andrea. A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a vizsgálat keretében 5 esetben végeztek boncolást. Az RTL Klub szintén említ egy vizsgálatot, amelyet a dialízisosztály vezető főorvosa rendelt el. Ebben is öt elhunyton végeztek boncolást a hirtelen halálesetek okainak kiderítésére, azonban itt találtak is valamit. Kiderült, hogy a szerelékekből mérgező anyagok oldódnak ki, és ezek bekerülhetnek a szervezetbe.

A kórházban a művesekezelést végző Gambro Kft. ügyvezetője a kereskedelmi tévének elmondta, hogy az általuk kezdeményezett vizsgálatok alapján a betegek halálát a veseelégtelenség kísérő betegségei okozták. Az [origo] által megkérdezett, művesekezeléssel foglalkozó cég illetékese szerint előfordulhat, hogy a berendezések rossz fertőtlenítése miatt oda nem illő anyag kerül a beteg szervezetébe. Az ügyben szereplő Gambro konkurense azonban megemlítette, hogy a megvádolt cég több más kórházban is végzi ezt a szolgáltatást, és máshonnan nem érkezett panasz.

Az ÁNTSZ által elrendelt vizsgálat ma kezdődött. Az említett hibás szerelvényeket azonban már egy korábbi vizsgálat megállapításai miatt kicserélték. Így kérdéses, hogy a szakértők hitelt érdemlően meg tudják-e állapítani, hogy a berendezés felelős-e a halálesetekért.