A Federal Trade Commision (FTC) az utóbbi időben 63 alkalommal lépett fel az internetes csalók, spammerek és egyéb visszaélők ellen.

“Szerintem mindannyian szoktunk meglehetősen gyanús e-mail-eket találni a leveles ládánkban”, mondja Eileen Harrington, az FTC Bureau of Consumer Affairs igazgatóhelyettese. “Előfordulhat, hogy az ilyenekkel a törvény végrehajtó szerveinek kell foglalkoznia.” Az FTC államügyészek és négy kanadai végrehajtószerv bevonásával próbálja meg “helyreállítani a törvényt és a rendet az interneten”, teszi hozzá Christine Gregoire államügyész. “A cyberspace csodálatos hely, de gyorsan meg kell tanulnunk, hogy veszélyes is lehet az óvatlanok számára”. Az FTC a többezer beérkezett panasz hatására most büntetőeljárást kezdeményezett például amitt, hogy becsaptak olyanokat, akik hangszert rendeltek az interneten; illetve egy “otthoni munka” szerződést kínáló vállalkozás ellen, ami valójában piramis-rendszer volt. De van olyan web site is, ahol a felhasználóknak fizetniük kell egy valójában teljesen hatástalan “rák-kúráért”: David L. Walker például 2,400 – 5,200 dolláros pénzbüntetésre számíthat. Walker egyik áldozata, Peter Faulton azt írja a dologról, hogy “Amikor elolvastuk /a Walker site-ján található szöveget/, akkor visszatért a remény – /és velünk is maradt/ egészen addig a pontig, ahol már nincs remény.”

Eljárás folyik a Universal Direct ellen is, mivel a cég (egy, az FTC mail-box-aiba is kiküldött) spam-ben 10,000 dolláros bevételt ajánlott azoknak, akik 5 dollárral beszállnak egy piramis-levél rendszerbe. Vagy említhetnénk a Sound City 2000, Inc-et: ez CD-ket árult az interneten, de a megrendelt árut vagy nagy késéssel, vagy egyáltalán nem szállította le – és nem volt hajlandó visszafizetni a vásárlók pénzét.
Az is kiderült, hogy 215 olyan levelező listán, melyre nem önként kerültek fel a felhasználók, 135-ről egyszerűen nem lehetett leiratkozni – a “remove me” link nem vezetett sehová vagy “halott” volt. Az ilyen levelező listák fenntartói most figyelmeztető e-mailt kapnak. Jelenleg 1,700 állami és szövetségi ügynök vizsgálja az internetet. “Az FTC és a vele együttműködő végrehajtó szervek most figyelmeztető jelzéseket küldenek a tisztességtelenül eljáróknak: szörfölünk a weben, figyeljük a spam-et és azon dolgozunk, hogy megszüntessük az internetes csalásokat”, mondja J. Howard Beales III, az FTC Bureau of Consumer Protection igazgatója.