Az érvényes szerződésben előírt április 15-i határidőre nem tudta kész állapotban átadni a kormányzatot képviselő kultusztárca az Erzsébet térre tervezett konferenciaközpontot a fővárosnak – nyilatkozta Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője.

Böhm szerint hétfőn kora délutánig még nem kapták meg a tárca javaslatát ez ügyben. A főváros vezetése a hétfői kabinetülésen nem foglalkozott ezzel a kérdéssel. Kedden azonban várhatóan döntenek arról, hogy átveszik-e a jelenlegi állapotában a tér alatt és felett megvalósult beruházásokat – tette hozzá a frakcióvezető. A hatályos szerződés alapján a fővárost megillető napi 1000 dolláros kötbér már keddtől aktuális – hangsúlyozta a szabad demokrata politikus.

Bőhm András úgy véli, a tárcától érkező ajánlat tartalma alapján dől majd el, hogy újabb pert indít-e a főváros a kormányzat, illetve a kultusztárca ellen. A fővárosi önkormányzat és a kulturális örökség minisztériuma közti szerződés értelmében az Erzsébet téri egykori gödör helyén a felszínen közpark, alatta pedig kulturális és konferenciaközpont, üzlethelyiségek és mélygarázs épülne. Ahhoz, hogy a városháza vezetése által félkésznek tekintett beruházás sorsáról döntés születhessen, legkorábban az április 25-i, vagy a május 30-i soros ülésén határozhat a kérdésben illetékes Fővárosi Közgyűlés.