A legfrissebb felmérések szerint a dánok többsége támogatja az euró bevezetését. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Dánia a közeljövőben népszavazást rendezne az euró átvételéről.

A dánok 58 százaléka támogatja, míg 36 százaléka ellenzi az euró bevezetését – derül ki a Jyllands-Posten című dán lap által közzétett közvélemény-kutatási adatokból. A dán Európa-ügyi miniszter üdvözölte a felmérés eredményét, azonban leszögezte: a közeljövőben Dánia nem tart népszavazást az eurózónához való csatlakozásról.

Bertel Haarder kiemelte: a dán lakosság már kétszer utasította el népszavazáson az euró bevezetését, és ezért jelentős időnek kell eltelnie ahhoz, hogy újra kikérjék a polgárok véleményét ez ügyben. (Először, 1992-ben, a Maastrichti Szerződés elutasításakor mondtak nemet az euróra. Második alkalommal, a 2000. szeptemberi referendumon a szavazók 53 százaléka utasította el a közös európai valutát.)

A miniszter – konkrét dátum említése nélkül – évek kérdésének nevezte a referendum megtartásának idejét. Kifejezte: Koppenhága nem akarja erőltetni az eurózónához való csatlakozást. A kormánynak épp elég feladata lesz az uniós soros elnökséggel kapcsolatban – tette hozzá. (Dánia 2002 második felében látja el az EU soros elnöki tisztét.) A PLS közvélemény-kutató intézet felmérése a harmadik fél éven belül, amely az európártiak többségét mutatja ki. Legutóbb, februárban a lakosság 51 százaléka támogatta, és 34 százaléka ellenezte a dán korona lecserélését az euróra.