Majdnem 7 milliárd dollár volt a tét abban a csatában, melyet az Intel ugyan elvesztett, de mégis eredményesnek nyilvánított.

300 millió dollár. Egyszerű halandó mércéjével tekintve nem kis pénz, de még a nagyobb vállalatok is megéreznek egy ekkora kiadást. Még az Intel is. A processzorgyártót ugyanis nemsokára ekkora összegtől fogják megszabadítani. Egy hétfőn történt bejelentés szerint ugyanis az Intel és a Intergraph közötti cégek megállapodása értelmében az előbbi 300 millió dollárt fizet utóbbi cégnek bizonyos szabadalmakért. Miért ad ki ekkora összeget a chipgyártás vezető óriása, aki az egyik legnagyobb fejlesztőgárdával rendelkezik a világon? A nyilvánosságra hozott információk szerint a Pentium családba tartozó processzorai ugyanis megsértették a Intergraph vállalat szabadalmait. Ráadásként ezt az összeget még megfejelik 150 millió dollárral, ami az Itaniumok miatti szabadalomsértésből adódik.

A “nagyvonalúságnak” oka van: pervesztés esetén ezen összegeken felül még további milliárdokat (!) kellene az Intelnek kifizetnie, így inkább a peren kívüli megállapodás mellett döntött (az Intergraph az elmaradt jogdíjakból származó bevételkiesését 2,2 milliárd dollárra becsülte és ennek háromszorosát akarta leverni az Intelen). A régen hardvergyártással foglalkozó, ám mára szolgáltatásokra és szoftverekre fókuszáló cégnek minden bizonnyal jól jön majd ez a pénz (főként az 1997-ben indult és négy évig tartó pereskedés után). Az Intel a tavaly júliusban, az Itanium ellen érkezett újabb szabadalomsértési peres eljárás miatt dobta be a törölközőt és kezdett tárgyalásokba az Intergraph céggel. Nem csoda, hogy az inteles szóvivők szerint a cég elégedett a megállapodással (mely további keresztlicenceléseket is tartalmaz egymás technológiájába), az eredeti kártérítés tizedéért “megúszták” az ügyet.