Felmentették azt a hackercsoportot, akik feltörték az argentin Legfelsőbb Bíróság honlapját.

A bíróság szerint a számítógépes rendszerekbe való jogtalan behatolás alapértelmezés szerint nem törvényellenes az országban. Azzal érveltek, hogy a törvény emberek, állatok, vagy tárgyak, és nem a kibertér elleni bűncselekményekkel foglalkozik – tudósít a BBC. Ez volt az első eset Argentínában, hogy hackelés miatt pert indítottak, a vádlottak a Legfelsőbb Bíróság honlapját törték fel.

Az argentin törvények nem védik a honlapokat, tehát azok feltörése nem lehet törvényellenes – mondta a bíró, aki emiatt felmentette a számítógépkalózokat. Azonban döntésével felhívta a figyelmet a számítógépes bűnözés területén egy törvényi hiányosságra. Az argentin igazságszolgáltatási rendszer viszont nem precedensjogra épít, úgyhogy másik bíró akár másképp is dönthet egy újabb ügyben.

Az X-Team néven ismert hackercsoport még 1998-ban tört be a honlapra, és egy olyan oldalt rakott a helyére, melyben azzal vádolják a bírókat, hogy eltussolták egy prominens újságíró, Jose Luis Cabezas meggyilkolásának ügyét. Az újságíró szénné égett holttestét 1997-ben a kocsijában találták meg nem sokkal az után, hogy képeket hozott nyilvánosságra egy üzletemberről, Alfredo Yabranról. Yabran állítólag korrupciós ügyekbe keveredett, és kapcsolatot tartott fenn a korábbi argentin miniszterelnökkel, Carlos Menemmel. Mikor elrendelték Yabran elfogatását, öngyilkosságot követett el. Az újságíró halála számos tiltakozó akciót váltott ki az argentin elit sérthetetlensége és korruptsága ellen.