A múlt héten nyilvánosságra hozott jelentés bírálta a kabinetet, mert a holland kéksisakosok az ENSZ égisze alatt tehetetlenek voltak, amikor a szerbek 8 ezer boszniai muzulmánt mészároltak le.

Lemondott a holland kormány a srebrenicai jelentést tárgyaló válságülés után. A múlt héten nyilvánosságra hozott jelentés elítélte a holland kormányt, mert – a helyszínen tartózkodó holland békefenntartók révén – nem akadályozta meg a boszniai háború legszörnyűbb mészárlását, az 1995-ben elkövetett srebrenicai vérengzést. A holland Katonai Dokumentációs Intézet öt év vizsgálódás után tette közzé hétezer oldalas jelentését, tisztázandó: volt-e szerepe a holland ENSZ-katonák tehetetlenségének és nem cselekvésének abban, hogy a boszniai szerb hadsereg 1995 júliusában lerohanta a nemzetközi védettség alatt álló Srebrenicát, majd nyolcezer muzulmánt lemészárolt.

Az anyag azonban kevés újat mond ki, sőt több szempontból tovább kuszálja a szálakat. Főleg az ENSZ-re hárítja a felelősséget, mondván, a holland kéksisakosokat “béketeremtésre kötelezték ott, ahol nem volt béke, és sem joguk, sem eszközük, sem módjuk nem volt a muzulmánok megvédésére – akiknek kiirtásáról nem is tudtak”. A jelentés szerint hibás a kéksisakosok francia parancsnoka is, aki nem kért és adott Srebrenica védelmére NATO-légitámogatást. Maguk a hollandok nem tartottak igényt még a CIA lehallgatási segítségére sem, és “nem hittek a szemüknek, amikor látták, hogy Ratko Mladics katonái lerohanják a várost”. A jelentés összességében fölmenti a holland kormányt minden felelősség alól, mert “minden döntést az ENSZ hozott”. Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki akkor a békefenntartás főnöke volt, korábban viszont a hollandok tehetetlenkedését és közömbösségét kárhoztatta.