Az Országos Választási Bizottság (OVB) mai ülésén foglalkozott azokkal a választási jellegű sms-ekkel és e-mailekkel, amelyek kampánycsend ideje alatt érkeztek. Az OVB szerint az elektronikus levelek és üzenetek miatt a kampánycsenddel összefüggő jogi kérdések újraszabályozására van szükség.

Az elmúlt hetekben rengeteg politikai e-mail és sms terjedt. Ezek hol egy-egy párt rendezvényére hívtak, hol a legdurvább bírálatokat tartalmazták. A levéláradat az elmúlt napokban – a kampánycsend ellenére – sem állt le. Az OVB-hez több ilyen jellegű panasz érkezett, szerkesztőségünk is több ilyen üzenetet kapott szombaton és vasárnap. A testület több mint egy órán át foglalkozott olyan panaszokkal, amelyek interneten történő kampánycsendsértés miatt érkeztek.

Ennek kapcsán a bizottság ismét visszatért egy délelőtt már elbírált beadványhoz, ám a konkrét panaszt bizonyítottság hiányában elutasította. A beadványozó azt írta, hogy elektronikus levélben közvélemény-kutatási felméréseket kapott. A vitában egyértelműsödött, hogy a panaszos bizonyítékai, vagy annak vélt megállapításai nem elegendőek a kérdés elbírálására. Általánosságban viszont az OVB megerősítette, ha a panaszos megrendelés alapján kapott volna személyre szóló elektronikus levélben közvélemény-kutatási felmérést, az nem lenne jogsértő. Ha viszont a közvélemény-kutató cég véletlenszerűen, vagy a nála regisztráltak részére küldött volna ilyen felméréseket, akkor az jogszerűtlen lenne. Elegendő bizonyíték hiányában azonban nem derült ki, hogy a konkrét esetben mi is történt.

Az OVB újólag megerősítette azt a korábbi ülésein már kialakított álláspontját, hogy a közvélemény-kutató cégek weblapjai tartalmazhatják azokat a felméréseket, amelyeket a kampánycsend előtt helyeztek el azokon. Több panaszos kifogásolta ugyanis a felmérések jelenlétét az adott weblapon. A beadványokból az azonban nem derült ki, hogy e felméréseket mikor helyezték el a világhálón, így az OVB e panaszokat is elutasította.