A jugoszláv igazságügyi minisztérium a hétfői nappal kezdődően megindítja a kiadatási eljárást a hágai Nemzetközi Törvényszék vádlottjai ellen: az illetékes jugoszláviai bíróságoknak már a nap folyamán továbbítja egyes vádlottak vádiratát, akik nem hajlandóak önként feladni magukat Hágának.

A jugoszláv kormány szerdán késő délután szabott háromnapos határidőt az önkéntes feladásra a hágai Nemzetközi Törvényszék 23 vádlottjának. Nebojsa Sarkic szövetségi igazságügyi miniszterhelyettes közölte a Vecernje Novosti című belgrádi lappal: szombaton éjfélkor járt volna le a határidő, de mivel a bíróságok a hét végén nem dolgoznak, a minisztérium kénytelen volt megvárni hétfőt, hogy továbbítsa nekik a vádiratokat. Sarkic szerint az igazságügyi minisztérium az első vádiratokat már a hétfői nap folyamán továbbítja az illetékes szerveknek – Szerbiában a belgrádi körzeti bíróságnak, Montenegróban pedig a podgoricai körzeti bíróságnak -, s szerdán az összes gyanúsított aktáját átadják.

A politikus közölte a belgrádi lappal: hétfőn 14 órakor teszik közzé azoknak a személyeknek a nevét, akik írásos nyilatkozatot tettek arról, hogy önként Hágába mennek. A miniszterhelyettes vasárnap késő este nyilatkozott a Vecernje Novostinak, s akkor azt mondta, hogy az szóban forgó listán Dragoljub Ojdanic volt vezérkari főnökön kívül még két vádlott van, aki önszántából hajlandó megjelenni a hágai bíróság előtt. Sarkic szerint azonban csak hétfőn fogják tudni véglegesen, hogy a vádlottak közül kik adják fel magukat önként. Egyébiránt Ojdanic több alkalommal hangsúlyozta, hogy mivel nem tartja magát bűnösnek, lépése nem önkéntes feladásnak kell tekinteni, hanem egy törvénytisztelő állampolgár döntésének. A Hágával való együttműködési szabályozó törvény értelmében a jugoszláv és a szerb kormány köteles kezeskedni a törvényszéknél a szabadlábon való védekezéshez azon vádlottakért, akik önként feladják magukat. A jugoszláv kormány múlt heti szerdai közleményében 23 hágai vádlott nevét említette, míg Sarkic hétfői lapinterjújában már 24 vádlottról beszél. Korábban a hágai törvényszék is közzé tette saját listáját, ahol a belgrádi névjegyzékben szereplő személyeken kívül még szerepel Milan Maricic neve is.