Bocsánatot kell kérnie a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának egy apától, aki börtönben született gyermekét 19 napos kora előtt nem láthatta. A börtönben született gyerekek jogait ma Magyarországon nem védik jogszabályok – nincs törvény, ami előírja: a BV köteles biztosítani a gyerek és szülei közti kapcsolattartást.

Az ítélet szerint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kétszer sértette meg a mindössze 10 hónapos, a tököli rabkórházban született gyerek személyiségi jogait. A gyerek 8 hónapos koráig csak az etetés idején találkozhatott anyjával a kecskeméti börtönben, apja pedig először 19 napos korában láthatta. Az ítélet szerint mindez a szülők jogait is sérti.

“A bíróság kötelezi az alperest, hogy az ítélet kézhezvételét követő 15 napon belül képviselője magánlevélben fejezze ki sajnálkozását a bíróság által megállapított jogsértések bekövetkezte miatt” – jelentette ki Pataki Árpád, bíró. A büntetés-végrehajtásnak tehát bocsánatot kell kérnie Kisséktől – ezzel azonban a probléma megmarad. A bíró az ítélet indoklásában kiemelte: a börtönben született gyerekek védelméről jelenleg nem gondoskodik törvény.

“Nagyon komoly jogalkotási hiányok vannak Magyarországon a gyerekek jogait illetően, a büntetés-végrehajtási intézetben született gyerekek jogait illetően, de hát ez nem meglepő, egyébként is komoly jogalkotási hiányok vannak – lásd pl. antidiszkriminációs tv. Hiánya” – mondta Kárpáti József, ügyvéd. Kiss Ferencet 2 hónap múlva hazaküldik a börtönből, mert eléri az egyéves kort. Apjához költözik, akit mostanáig csak hetente egyszer láthatott.