A háború utáni Belgium legszörnyűbb, pedofil gyilkossági bűnügyében elkészült a vádirat, s most már a bíróságon múlik, mikorra tűzi ki az esküdtszéki tárgyalást.

A vádirat szerint Marc Dutroux és négy bűntársa bűnszervezetben működve gyermekeket rabolt el, tartott fogva, akik közül négyen a kínzások és a rossz bánásmód következtében életüket vesztették. A nevezettek ezen kívül meggyilkolták egyik korábbi társukat, Bernard Weinsteint. Dutroux, a banda vezére megerőszakolta a banda hat gyermeklány áldozatát. A vádirat másik dossziéja szerint az előbbiekkel részben személyileg megegyező bűnszervezet Michel Nihoul vezetésével kábítószerrel, fegyverrel és más, erőszakos bűncselekmények elkövetésére alkalmas eszközökkel kereskedett. Az államügyész azt javasolta, hogy a két banda ügyének tárgyalását, tekintettel a személyi összefonódásra, kapcsolják össze.

Marc Dutroux 1995-ben került rendőrkézre, amikor házának pincéjében a nyomozók megtaláltak két régóta keresett tizenéves lányt, akik igen meggyötört állapotban voltak, de mégis túlélték a kálváriát. A nyomozás során fény derült az elferdült nemi ösztönét gátlástalan brutalitással gyerekeken kiélő férfi többi gyerekrablására, a kínzásokra, amelyekben szeretője és néhány férfi társa is részt vett. A belga társadalmat mélyen feldúlta, hogy a nyomozás tanúsága szerint Dutroux és társai éveken át a bűnüldöző hatóságok hanyagsága, sőt szinte cinkos szemet húnyása folytán nem kerültek rendőrkézre – az a gyanú viszont, hogy szélesebb pedofil hálózatot működtettek, hét évi nyomozás alatt sem lett bizonyíthatóvá.

A hatóságok lelepleződött mulasztása elemi felháborodást keltett Belgiumban, hatására többszázezer fős tüntetések voltak Brüsszelben és kisebbek más belga városokban is. A belga bűnüldöző szervek ennek hatására éveken át irattárba tett tisztázatlan feljelentések, bűnügyek százait vették elő. Ez a nyomozati buzgalom vezetett a Pándy András elleni feljelentés újabb megvizsgálásához és 1997 őszén a magyar származású protestáns segédlelkész letartóztatásához. Pándy András és bűntárs lánya, Ágnes idén februárban került az esküdtszék elé, amely március elején kimondott ítéletével életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az apát két felesége és négy gyermeke meggyilkolásáért, lányát pedig 21 évi börtönbüntetésre öt gyilkosságban való tevékeny részvételéért.