Fellebbezést nyújtott be a bírósághoz szerdán a Veszprém Megyei Területi Választási Bizottság elutasító határozata ellen Törzsök Károlyné, a várpalotai 5-ös számú választókerület szocialista képviselőjelöltje.

Törzsök Károlyné mindössze tíz szavazattal került a második helyre a Fidesz-MDF jelöltjével szemben, és tekintettel az érvénytelen szavazatok magas számára, az MSZP várpalotai szervezete a területi választási bizottságtól a szavazatok újraszámlálását kérte. A bizottság kedden ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a beadványban nem tudtak olyan bizonyítékot előterjeszteni, amelyre alapozva vizsgálatot lehetett volna elrendelni. A bizottság megállapította továbbá, hogy sem konkrét tényre, sem pedig olyan törvényhelyre nem hivatkoztak, amelyet szerintük megsértettek volna a szavazás során.

Törzsök Károlyné elmondta: a fellebbezésben konkrét eseteket, illetve választóköröket sorolnak fel, amelyekben eltérő szempontok szerint minősítették érvénytelennek a szavazatokat. Hivatkoznak arra is, hogy számos érvénytelennek számító szavazólapon például a jelölt neve mellett lévő körön kívül található ugyan a jelzés, ám nyilvánvalóan megállapítható az állampolgári akarat.

Õsi községben pedig az fordult elő, hogy amikor vasárnap szavazni ment egy választópolgár, nem kis meglepetéssel tapasztalta, hogy már aláírták helyette a névjegyzéket. Erről a tényről azonban a szavazóköri jegyzőkönyv nem tesz említést. Törzsök Károlyné elmondta: a bíróságtól nem az 5-ös számú választókerületben leadott valamennyi szavazat újraszámolását kéri, csak az általa megjelölt szavazókörökben megállapított eredmény megsemmisítésére, illetve az ottani szavazatok ismételt átszámlálására tett a fellebbezésében indítványt.