Hisztiző katonanő, bosszúálló haragosok, hetven dollár értékű kakaó, öt karton ital és egy büdös bunkónak titulált törzszászlós – a védelem szerint.

Szolgálati visszaélés, sikkasztás és szolgálati közeg elleni erőszak bűntette a vádban, a Sínai félsziget magyar kontingensének egykori parancsnoka elleni perben.

A Sínai félszigeten dolgozó 41 fős katonai alakulat egykori vezetője “szeszcsempész alezredes” néven vált ismertté. Kocsijában ugyanis vodkát, cukrot és kakaót találtak. Lefokozták és fegyelmit kapott, majd, mikor panaszt tett Szabó János honvédelmi miniszternél, Szabó feljelentette a katonai ügyészségen.

Első fokon elítélték. Többek közt azért, mert alárendeltjei látogatói keretére hívott vendégeket a táborba. Csák azt mondja, azért, mert másképp nem jöhettek volna.

“Hogyha a dunai kormánybiztos vagy a miniszterelnöki hivatal egyik munkatársa ki akar jönni látogatni, akkor nem mondom nekik, nincs látogatókeretem” – monda Csák Márton.

Elsőfokon további négy vétség miatt mondták ki bűnösnek, pl., mert nem jelentette, hogy az egyik katonanő, hajmosásra hivatkozva nem adta le fegyverét azonnal, mikor erre parancsot kapott, vagy mert “lebüdösbunkózta” az egyik törzszászlóst. Azért fellebbezett, mert úgy érzi, egyszer már megbüntették a fegyelmivel, és szerinte az egész ügy azért került csak bíróság elé, mert politikát csináltak belőle. Az ügyész azonban ezt visszautasította.

“A vádemelés nem miniszteri elvárásra történt, mert ilyen nem volt. De tegyük fel, ha lett volna, teljesen közömbös a vádemelés szempontjából” – nyilatkozta Nemes Ferenc alezredes, ügyész.

Az ügyész felfüggesztett börtönt kért mai vádbeszédében, az ügyvéd felmentést. Ítélet két hét múlva.