A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) információinak felhasználásával az ügyészségi nyomozók átvettek és egyesítettek olyan ügyeket, melyekben a gyanú szerint egy szervezett bűnözői kör tagjai az ország különböző pontjain erőszakos bűncselekményeket követtek el.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) információinak felhasználásával az ügyészségi nyomozók átvettek és egyesítettek olyan ügyeket, melyekben a gyanú szerint egy szervezett bűnözői kör tagjai az ország különböző pontjain erőszakos bűncselekményeket követtek el. Ezzel összefüggésben pénteken előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság két rendőrt és egy jugoszláv állampolgárt.

A Legfőbb Ügyészség pénteki közleménye szerint a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a Legfőbb Ügyészség döntése alapján több nyomozást átvett és egyesített. Az ügyekben különböző megyék nyomozó szervei indítottak eljárásokat emberrablás, zsarolás és más bűncselekmények miatt.

Az egyesített ügyben az NBH által beszerzett adatok alapján megállapították, hogy a különböző megyékben egy, a szervezettség jeleit mutató elkövetői körhöz tartozó gyanúsítottak terhére róhatók a zömében erőszakos bűncselekmények. Két gyanúsítottat már korábban elfogott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a bíróság őket előzetes letartóztatásba helyezte.

Szerdán részletes előkészítés után a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, más ügyészségi nyomozó hivatalok, illetve a BRFK Nyomozó Főosztály, az ORFK Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálat és más rendőri egységek munkatársainak közreműködésével különböző helyszíneken elfogták a hosszabb ideje Magyarországon élő E. József jugoszláv állampolgárt, illetve a beosztásából más, korábban elkövetett bűncselekmények miatt már felfüggesztett L. Tamás rendőr századost és K. Tibor rendőr zászlóst. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint mindhárom gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte pénteken a bíróság.

A Népszabadság értesülése szerint III. kerületi lakásában fogták el szerda este E. Józsefet, akit rendőri körökben az egyik legerősebb orosz ajkú bűnszervezet alvezéreként tartottak számon.