A gyógyíthatatlan izomsorvadásban szenvedő, magatehetetlen Diane Prettyt férje nem segítheti hozzá a kegyes halálhoz, mondta ki egyhangú döntésében hétfőn a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

A 44 európai államot tömörítő Európa Tanács legfelsőbb jogi fóruma egyhangú határozattal utasította el a betegsége végső stádiumában lévő brit asszony kérését, aki küszöbön álló, kínokkal kísért fulladásos haláltusája előtt férje közreműködésével, azaz “asszisztált öngyilkossággal” kívánt megválni életétől. Az angol hatóságokhoz korábban intézett kérvényük elutasításra talált. Pretty asszony férjét 14 évi elzárással sújthatják, ha segédkezet nyújt a betegnek élete eldobásához. Az EJEB a különleges helyzetre tekintettel sürgősségi eljárás keretében tűzte napirendre a panasz megvizsgálását. A strasbourgi bíróság történetében első ízben merült fel konkrét személy esetében az eutanázia kényes kérdésében való állásfoglalás.

A nyakától lábfejéig lebénult, de szellemi képességei birtokában lévő Diane Pretty március 19-én tolószékben személyesen vett részt a strasbourgi első meghallgatáson, komputeres hangátvitellel érvelt a folyamodványa mellett. Pretty asszony az Emberi Jogok Európai Nyilatkozata alapján a méltóságos halálhoz való jogától való megfosztását, az élethez, illetve az élet részének tekintendő halálhoz való jogának korlátozását, a kínzás és a diszkrimináció tilalmának megsértését rótta fel a brit hatóságoknak. A EJEB a felsorolt vádpontokban nem találta elmarasztalhatónak a brit hatóságokat.

A brit beteg strasbourgi beadványát követő héten Angliában nagy feltűnést keltett az a precedens értékű döntés, amellyel engedélyezték egy végállapotban lévő azonos korú nő, bizonyos “Miss B” eutanázia kérelmét. A névtelenségéhez ragaszkodó másik brit asszony esete azonban annyiban különbözik a Pretty-házaspár igényétől, hogy a műszerekhez kapcsolt beteg arra a törvénycikkre hivatkozott, amely a gyógyulás reményével nem bíró betegnek jogot ad arra, hogy az őt mesterségesen életben tartó gépezetek kikapcsolását kérje. Ebben az esetben halála nem minősül aktív eutanáziának. Az Európa Tanács korábbi állásfoglalásaiban következetesen szembehelyezkedett az eutanázia engedélyezésével. Tagállamai közül egyedül Hollandiában van érvényben egy sok oldalról körbebástyázott jogi eljárás, amely a beteg teljes hozzájárulásával lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a haldoklót lekapcsolják az életfunkcióit biztosító gépi berendezésekről, ha életben maradására már nincs remény.