Hamburgban Dr. Roger Kusch igazságügyi képviselő és a hamburgi Pénzügyi Bíróság elnöke, Dr. Jan Grotheer, nyilvánosságra hozták azokat a tapasztalatokat, amelyeket az elektronikus levelekben lebonyolított peres eljárás kipróbálása terén szereztek. 30 hónapos tesztmunkájuk eredményeként holnaptól, vagyis 2002. május 1-étől Hamburgban egy pénzügyőri ellenőrzést követő peres eljárás akár teljes egészében lefolytatható elektronikusan.

A holnap debütáló első “Internet-bíróság” hátterében természetesen szövetségi törvények is állnak, amelyek immár (természetesen megfelelő biztonsági elemekkel kísért elektronikus levelezés esetén) felmentést adnak az alól a mostanáig kötelező gyakorlat alól, hogy az E-maileket párhuzamosan a hagyományos levelezés útján is meg kellett ismételni. A kapukat az elektronikus aláírásról szóló törvények hatálybalépése tárta szélesre, ami által az igazságszolgáltatás szakemberei a korábbinál jóval hatékonyabban végezhetik munkájukat az internet igénybevételével.
A biztonsági aggodalmakra reagálva Dr. Jan Grotheer, a hamburgi pénzügyi törvényszék elnöke elmondta, hogy a belső levelező-rendszer résztvevői elektronikus chipkártyával és PIN-kóddal azonosítják magukat, emellett maga az adatátvitel is titkosítással történik, vagyis a visszaélés lehetősége jóval kisebb, mint ami hagyományos postai levelezésben is előfordulhat. A 30 hónapos tesztidőszakban a hamburgi adatvédelmi biztos is ellenőrizte a kísérleteket, és az eljárást minden tekintetben biztonságosnak minősítette.

A Hamburgi Pénzügyi Bíróság az “Elektronikus jogforgalom” elnevezésű kísérleteket 1999 augusztusában kezdte, és a helyi pénzügyi hivatalnokok mellett részt vett benne benn 25 külső szakértő is, ügyészek, pénzügyi tanácsadók, ügyvédek. A megfelelő szoftverhátteret két cég biztosította, a Datev és a Herbert Dahm Datensysteme. A munkálatok némileg megelőzték a törvényeket, hiszen a kulcsfontosságú rendeletek éppen a kísérletsorozat harminc hónapjában születtek meg. A törvények és a kísérleti tapasztalatok együttesen teszik lehetővé, hogy beindulhasson ez elektronikus jogi ügymenet a Hanza-városban, ahonnan feltehetően más városok törvényszékei is gyorsan átveszik az új technológiát.