A mai rendszerben egy friss diplomás jogász kezdő fizetése 50 ezer font – írja a Financial Times.

Nagy-Britannia legnagyobb ügyvédi irodái befagyasztják a fizetési sávokat. A több ezer főt érintő döntés magyarázata, hogy a gazdasági nehézségek miatt az elmúlt időszakban a tervek alatt alakultak a bevételek, így a partneri státusú alkalmazottak jövedelme is visszaszorult.

A mai rendszerben egy friss diplomás jogász kezdő fizetése 50 ezer font – írja a Financial Times. A bérsávokhoz rendelt összegek növekedését gátló rendelkezés a világ legnagyobb irodájánál, a Clifford Chance-nál 2400 főt érint. A rivális irodák a következő napokban teszik közzé megszorító intézkedéseik pontos tartalmát. Ám szakértők emlékeztetnek, hogy az elmúlt időszakban a sávokhoz rendelt összegek meg-ugrottak. 1998-ban a mai kezdő fizetés mintegy felét – 27 ezer fontot – kapták az újonnan belépők. A bérnövekedések tehát jelentős nyomást gyakoroltak a cégek gazdálkodására, amit csak a növekvő bevételek voltak képesek egyensúlyban tartani. A megszorítások ráadásul a kilencvenes évek elején túl szigorúnak bizonyultak, így mára is maradt tartalék. A legtöbb alkalmazott az előléptetésekkel ezután is számíthat évi néhány százalékos emelésre. De a különbségek jelentősek maradnak a brit és az amerikai jövedelmek között: egy fiatal kezdő jogász évi 50 ezres londoni bérével szemben egy New York-i 110 ezer fontnyit kap.

Magyarországon az ügyvédi irodák nem nyilatkoznak a bérekről. Felmérések szerint azonban az egyesülések és felvásárlások terén Londonban tapasztalt visszaesés a kelet- és közép-európai régióra korántsem jellemző – fogalmazott a Világgazdaság kérdésére Majdik Zoltán, a Freshfields Bruckhaus Deringer hazai képviseletének marketingigazgatója.