Határozottan fel kell lépni az adócsalás ellen, az APEH bűnügyi igazgatóságának mint nyomozó hatóságnak azonban nincs létjogosultsága – nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Bárándy Péter igazságügyminiszter-jelölt.

Bárándy szerint fel kell tárni az elmúlt idők kétes, gyanús ügyleteit, új vizsgálócsoportra, nyomozó hatóságra azonban nincs szükség. Fontos, hogy néhány hónapon belül megválasszák a Legfelsőbb Bíróság új elnökét. A büntetőeljárási törvénynek várhatóan a Horn-kormány idején elfogadott változata fog hatályba lépni január 1-jén.

A miniszterjelölt rámutatott: a jogállam zavartalan működése megköveteli, hogy fény derüljön az elmúlt idők gyanús ügyleteire. Egyetért a Szabad Demokraták Szövetségével abban, hogy egyes ügyészségi, rendőrségi aktákat le kell porolni. A nyomozást megszüntető, megtagadó határozatnak ugyanis nincs a bírói ítélettel azonos jogereje. Fel kell tárni – tette hozzá -, miként válhattak közpénzek magánvagyonná egyes szervezetek tevékenysége révén. Csak alapos vizsgálódás döntheti el, bűncselekmény-e a szabálytalanság, vagy kevesebb annál.

Azonban nincs szükség új vizsgáló csoportokra, szervezetekre – véli a tárca leendő vezetője -, már csak azért sem, mert az ilyenek felállítása időveszteséget okoz.