Átfogó támadást intéztek az utóbbi időben több neves website ellen, ám a hackerek nemes szándék vezérelte.

Deceptive Duo a fantázianeve annak a hackercsoportnak, amely több jelentős website-ot is feltört, illetve deface-elt, hogy felhívja a figyelmet az internetes biztonság hiányosságára. Áldozatai között voltak többek közt a Szövetségi Légi Adminisztráció és a Védelmi Minisztérium webhelyei is.

Azokra az oldalakra, melyeket sikerült megváltoztatniuk, az alábbi szöveget helyezték el: “Nagy külföldi fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára a kritikus cybertényezők felderítésének hiánya. Az ország biztonságának hiányáról figyelmeztetni kell a nyilvánosságot.”

A feltört oldalakról megszerzett információkat közzé is tették, hogy bebizonyítsák, mire képes egy jól képzett hacker csapat (az adatok között kormányzati adatbázisok részei – felhasználónevek, jelszavak, hálózati hozzáférések stb. -, banki adatbázisok – felhasználói nevek, számlaszámok – is megtalálhatók). Még az FBI egyik weblapját is sikerült deface-elnie a csoportnak, majd az itt megszerzett információkat repülőtéri monitorokon tette nyilvánosságra a Deceptive Duo.

Egy e-mailes interjú során a hackerek elárulták, hogy ezt egy folyamat előfutárának tekintik, s a most zajló szakaszban (melyet 3-4 hónapnyi időtartamosra becsülnek) a Microsoft szoftvereinek ismert hibáit kihasználva tevékenykedtek. Olyan célpontokat választottak, amikre egy terrorista is lecsapna.