Törvényes a Magyar Nemzeti Földalap Kht. tulajdonában lévő földek értékesítése – erről a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Tanács tájékoztatja az Alkotmánybíróságot. A MAÉT földvédelmi mozgalmat indít a magyar termőföld védelmében.

A Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Tanács fontosnak tartja, hogy a családi gazdaságok pozitív diszkriminációban részesüljenek az esélyegyenlőség jegyében mindaddig, amíg annyira meg nem erősödnek, hogy képesek lesznek felvenni a versenyt a magyar, illetve a külföldi gazdasági társaságokkal.

A MAÉT szeretné azt is, hogy a szövetkezeti üzletrészek, amelyek jelenleg már az állam tulajdonában vannak, összekötő kapcsot jelentenének a magán- és a társas vállalkozások között. Ezt azonban a jelenlévők nem részletezték, hogy milyen módon képzelik el, mondván, hogy erre még nincsenek kidolgozott elképzeléseik. Nem szeretnék ugyanakkor, hogy a hivatalba lépő kormány azon elképzelése valósuljon meg e téren, hogy az állam birtokában lévő szövetkezeti üzletrészeket a szövetkezeteknek, illetve a tagságuknak adnák.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége a hivatalba lépő kormánynak bizalmat kíván adni több tervezett intézkedés kapcsán is, mint például a családi gazdaságok támogatásával egyetért, de a földkérdésben nem kíván engedményeket tenni, azaz sem a külföldiek számára történő földeladást, sem a gazdasági társaságok számára történő földértékesítést nem támogatja. A magyar termőföldet minden lehetséges törvényes eszközzel meg kívánja védeni.