Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten aláírta az állami földek eladását ténylegesen is lehetővé tevő versenytárgyalási szabályzatot.

A versenyszabályzat alapján lehetőség lesz az árverési hirdetmények közzétételére, hogy hol, milyen földeket vásárolhatnak meg a helyben lakó gazdák. Ezt követően kerülhet sor 30 nap múlva a versenytárgyalás lebonyolítására, a földek értékesítésre – közölte a dokumentum aláírását követően a miniszter. Vonza András tájékoztatott arról is: a szabályzat részletesen intézkedik arról, hogy milyen eljárást kell követni az állami földek eladása során. A hirdetményeket közzéteszik a Magyar Nemzeti Földalap Kht. ügyfélszolgálatán, továbbá a helyi önkormányzatoknál, a megyei földművelésügyi hivataloknál, valamint a megyei napilapokban is. A miniszter szavaiból kiderült, hogy az első hirdetményeket előreláthatóan a jövő héten teszik közzé. A miniszter újságírói kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a jövő héten megkezdődő folyamatot az új kormány nem akasztja majd meg, mert mint mondta, az emberek érdeklődése már most nagy a megvásárolható földek iránt. A szaktárca leköszönő vezetője közölte azt is, hogy a Magyar Nemzeti Földalap Kht. kezelésében mintegy 400 ezer hektárnyi föld van jelenleg, ám a versenytárgyalásokon ennél kevesebb földet hirdetnek meg, mivel a 10 évnél hosszabb haszonbérleti szerződésekkel terhelt földeket nem fogják meghirdetni.

Az MTI kérdésére válaszolva, hogy befolyásolja-e a folyamatot az, miszerint több agrár-érdekképviselet is beadványban kérte az Alkotmánybíróságtól az állami földek eladásáról szóló kormányhatározatot sürgősségi elbírálással semmisítse meg, Vonza András határozottan kijelentette, hogy ő a jelenleg érvényes jogszabályok szellemében kell hogy eljárjon és miniszterként mindig is így járt el. Ezért határozottan visszautasította, hogy lépésével törvénysértést követne el. Visszautasította továbbá a személyét ért támadásokat is. Úgy fogalmazott: ezek a lépések nem ad hoc jellegűek, hanem a törvények végrehajtásából adódnak. Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a minisztériumban az érdeklődők számára működik a 06-80-37-37-37-es ingyenes zöldszám, amely munkanapokon 9-15 óra között hívható.