Egy olasz ingatlanügynök tulajdonába került a Klotild palota, Budapest belvárosának egyik legismertebb, műemléki védettségű épülete. Korábbi tulajdonosa a Magyar Posta Rt. egy különös cégmanipulációval játszotta át – értesült a Népszava.

Az épületet a Magyar Postát Rt. az elmúlt év végén értékesítette, úgy hogy megkerülte az ingatlan-adásvétel szigorú szabályait. Hiszen a palota átjátszásával az adófizetési kötelezettséget is megkerülték. A posta szorító anyagi gondjai enyhítése miatt döntött az eladása mellett, s egy amerikai ingatlanbecslő cég véleménye alapján 1,8 milliárd forintért szerette volna eladni. Az épületben működő, a terület egy részét bérlő cégek élni kívántak elővásárlási jogukkal, ezért felvették a kapcsolatot az állami vállalat illetékeseivel.

2000 őszén a posta ingatlangazdálkodásai igazgatósága megerősítette, hogy a cég tervezi az üzlethelyiségek eladását a jelenlegi bérlők részére. Ezt követően többszöri levélváltással igyekeztek tisztázni a részleteket. Míg a bérlők várakoztak a végleges válaszra, kiderült, hogy a cég megalapította a Klotild ingatlanforgalmazó és szolgáltató kft.-t. A társaság 3 millió forintos alaptőkével és a posta vezető jogtanácsosa, dr. Szojka Zoltán irányításával megkezdte működését. A 2001. december 12-én bejegyzett cég két nappal később döntött a törzstőke emeléséről. A Magyar Postát Rt. ugyanis a társaság tulajdonába adta a Klotild palotát. Az adásvétel kapcsán többen az ügyészséghez és a bírósághoz fordultak, mert szerintük több törvénysértés is történt az ügyben. A kétmilliárdos ingatlan további sorsa egyelőre bizonytalan.