A Fővárosi Bíróság (FB) pénteken kihirdetett jogerős ítéletében jelentősen súlyosítva az elsőfokú döntést, felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta azt az öt fiatalt, akik másfél éve ledöntötték az 1950-ben lerombolt városligeti Regnum Marianum templom helyén álló fakeresztet.

A jó családból származó, jó képességű fiatalembereknek a másodfokú eljárásban szembesülniük kell azzal, hogy cselekményük koránt sem olyan bagatell, mint ahogy az elsőfokú ítéletből kitűnhet, bár nem is olyan súlyú, mint amilyen mértékig azt a média túllihegte – áll a Fővárosi Bíróság az elsőfokú döntésnél súlyosabb ítélete indoklásában. Mint ismert: 2000 októberében egy fővárosi gimnázium öt diákja – köztük két fiatalkorú – október 31-én éjjel egyórás munkával elfűrészelte a keresztet, talapzatára pedig egyikük ötágú vörös csillagot rajzolt.

Az elsőfokú bíróság rongálás vétségében állapította meg a vádlottak bűnösségét és húsz, illetve tizenkét napi közérdekű munkát szabott ki. Az FB azonban garázdaság, illetve egyiküknél az önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt is kimondta a vádlottak bűnösségét és négyüket tíz havi, egyiküket pedig nyolc havi, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, egyúttal mindegyiküket előzetes mentesítésben részesítette.