Egy amerikai cégnek 2,2 millió dollárt kell fizetnie, mivel illegális DNS-teszteket végzett alkalmazottjain, és ez genetikai diszkriminációnak minősül. Ez volt az első ilyen eset az Amerikai Egyesült Államokban.

A Burlington Northern (Santa Fe) az ország egyik vasúti legnagyobb cége, és a tesztek segítségével genetikai defektusokat keresett 36 alkalmazottja (leginkább pályamunkások) génkészletében – anélkül, hogy erről tájékoztatta volna őket (a genetikai tesztekre egy komplex orvosi vizsgálat keretében került sor). A cég által keresett betegség, a karpális tunnel szindróma a kéz és a csukló csontjaiban fellépő fájdalomhoz vezet – rendszerint monoton módon ismételt mozgássor hatására.

A pert U.S. Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) indította meg, mivel az eljárás sértette az 1990-es Americans with Disabilities Act-et (ADA). “Noha nem találtunk rá bizonyítékot, hogy /a Burlington Northern/ a tesztek eredményei miatt kirúgott volna embereket, az alkalmazottaknak tisztában kellett volna lennie vele, hogy az EEOC álláspontja szerint már pusztán a génkészletre vonatkozó információk begyűjtése is sértheti az ADA-t”, mondja Paul Steven Miller (EEOC). Az ADA tiltja, hogy a munkaadók orvosi vizsgálatokat végeztessenek az alkalmazottakon – hacsak nem az a kérdés, hogy az alkalmazott képes-e egy bizonyos munkakört ellátni vagy nem jelent-e veszélyt mindenkire, teszi hozzá Laurie Vasichek, az EEOC jogásza. Mivel a 36 érintett már hosszabb ideje dolgozott a cégnek az adott munkakörben és nem jelentett veszélyt senkire nézve, ezért a genetikai vizsgálat nem volt megalapozott, és a teszt eredménye nem is tartalmazott releváns információkat.

Az EEOC szerint azoknak, akik nem voltak hajlandóak részt venni a vizsgálatban, büntetést helyeztek kilátásba. Bush elnök egy 2001. júniusában tartott rádióbeszédében jelentette ki, hogy támogatja az olyan szabályozást, ami megtiltja, hogy a munkáltatók, a biztosítási intézetek és mások genetikai tesztek alapján utasítsanak vissza munkavállalókat vagy egészségügyi biztosításért folyamodókat. Ám – noha az erre vonatkozó törvény a Kongresszus előtt van – ezen a területen az utóbbi időben nem sok minden történt.

A 39,000 embert foglalkoztató Burlington Northern 2000. márciusában kezdett a vizsgálatokba, és 2001. márciusában, azt követően szüntette be őket, hogy az EEOC pert indított ellene. A bírósági jóváhagyáson alapuló megegyezéssel a források szerint mind az EEOc elégedett, mivel szakértői szerint a Burlington Northern együttműködési készsége nélkül évekig tarthatott volna a per, mint pedig a cég, ami a jövőben nagyobb hangsúlyt fog helyezni arra, hogy megismertesse orvosait az ADA-val, illetve ellenőrizze egészségügyi policy-jét – és emellett hajlandó összesen 2,2 millió dollárt fizetni az érintetteknek.