Az idei év első három hónapjában összesen 96 közigazgatási per indult a vámosok ellen, mintegy 653 millió forint értékben. Ennek nagyobb hányadát – 414 millió forintot – a vámügyek, kisebb részét pedig, 239 millió forint értékben a jövedéki ügyek teszik ki.

A vámpereket elsősorban gazdasági társaságok indítják, magánszemélyek inkább a gépkocsi-behozatalnál kiszámított vámértéket vitatják. A behozott autóknál a számlán szereplő összeget gyakran nem fogadja el a vámhatóság, és katalógusárat állapít meg. Amennyiben az ügyfél ezzel az értékkel nem ért egyet, lehetősége van jogorvoslatot kérni – írja a Világgazdaság.

A jövedéki ügyekben leggyakrabban a zárjegy nélküli cigaretta a per tárgya, és fele-fele arányban gazdasági társaságok, illetve magánszemélyek kezdeményezik a pereket. A perek nagy részét a jövedéki, és vámügyekben egyaránt a vámhatóság nyeri. Az elmúlt évben az előbbiek 16, az utóbbiak 17 százalékát veszítették el a vámosok. A folyamatban lévő perek többsége a közép-magyarországi régióban zajlik, és ezek összértéke eléri az 5 milliárd forintot.