Elvetette a maffiavádakat a bíróság Tasnádi Péter ügyében, és felbujtóként önbíráskodás, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés, valamint adócsalás miatt ítélte el 4 év hat hónap szabadságvesztésre, ami azt jelenti, hogy még két évet kell fogsában töltenie.

A Pest Megyei Bíróság első fokon meghozott ítéletében felmentette Tasnádi Pétert az ellen elsőként emelt maffiavád alól, tehát nem találták bizonyítottnak, hogy bűnszervezetet hozott létre és irányított. A bíróság megállapította ugyanakkor Tasnádi bűnösségét adócsalás miatt és elítélték társtettesként, valamint felbujtóként önbíráskodásért és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértésért is. A büntetés négy és fél év szabadságvesztés, amiből azonban már csak két év van hátra, ugyanis több mint két és fél éve előzetes letartóztatásban tartották, ami beszámít a büntetésbe. Az ügyészség súlyosbításért fellebbez.

Az utolsó szó jogán négy vádlott szólhatott fel a mai tárgyaláson, közülük a hetedrendű adócsalás miatt bíróság előtt álló Molnár Sándor kívánt érdemben nyilatkozni. A vádlott azt mondta: az eljárás következtében 23 évi házasság után elvált tőle a felesége, gyerekeinek nem tud magyarázatot adni arra, hogy miért töltött tíz hónapot előzetes letartóztatásban, most pedig fél, hogy olyanért fog ülni, amit nem is követett el.

A Tasnádi Péter vádiratában szereplő bűncselekmények közül néhány így már nem szerepel a büntető törvénykönyvben, ugyanis 2002. április elsejétől hatályos az a Btk.-módosítás, amely például a “bűnszervezet létrehozása” megnevezésű bűncselekményt hatályon kívül helyezte, és a bűnszervezetben történő elkövetésre vonatkozó rendelkezéseket iktatta be. E szerint bűnszervezetnek minősül a három vagy több személyből álló hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoport, melynek célja 5 évi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése. Azzal szemben, aki ilyen bűncselekményt bűnszervezetben követ el, a bűncselekmény büntetési tételének felső határa a kétszeresére emelkedik, a 20 évet viszont nem haladhatja meg – mondta az [origo]-nak Czine Ágnes.