Június 25-én lejár Solt Pálnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének mandátuma.

Az alkotmány értelmében a legfőbb bírót a köztársasági elnök javaslatára az országgyűlési képviselők legalább kétharmados többséggel (legkevesebb 258 igen szavazattal) választják meg. Az államfő jelöltjét az OIT véleményezi, a parlament alkotmányügyi bizottsága pedig meghallgatja.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Solt Pál jelenlegi elnök, aki néhány hónappal ezelőtt még újraindulását tervezte, nincs az esélyes jelöltek között. Sokan már ezzel magyarázzák azt is, hogy magánjellegű programja miatt lemondta részvételét a megyei bírósági elnökök jövő szerdán, Lakitelken kezdődő háromnapos tanácskozásán. Értesülésünk szerint eddig három személy neve került szóba a posztra. Az egyik Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, korábbi főtitkára. Komoly támogatottsága van Gatter Lászlónak, a Fővárosi Bíróság elnökének is. A harmadik jelölt Zanathy János, az OIT hivatalának vezetője, akinek a neve a leendő legfőbb ügyészként is felmerült.

Ha a parlament június 25-ig nem választ új legfelsőbb bírósági elnököt, sajátos közjogi helyzet jöhet létre: a Legfelsőbb Bíróságot Lomnici Zoltán elnökhelyettes, míg az OIT-t Lukács Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elnöke – mint a testület elnökhelyettese – vezetné.