A múlt hét végén több internetes levelezési listán is megjelent a hír, hogy a Sony Music Európában forgalmazott, és speciális másolásvédelmi technológiával ellátott CD-it igen egyszerű módon másolhatóvá lehet tenni: szövegkiemelő filctollal egy egyenes vonalat kell húzni arra a körre, amely elválasztja egymástól a lemez zenei anyagát és a Key2Audio másolásvédő technológiát rögzítő adatsávot.

A technológiát a Sony ausztriai leányvállalata, a Sony DADC Austria AG fejlesztette ki, és nemcsak a másolást, hanem a PC-k és a Macintosh gépek C-ROM meghajtóiban való lejátszást is letiltotta. A lemezkiadók ugyanis részben az otthoni CD-írás elterjedésével magyarázzák a zenei CD-k forgalmának visszaesését. A szövegkiemelős “crack” jogi vonatkozásai nem egyértelműek, ugyanis amint azt Len Rubin, a chicagói Gordon & Glickson ügyvédi iroda szerzői jogi szakértője elmondta, a törvény szerint, ha valaki törvényesen jutott egy jogvédett anyag (könyv, CD, műalkotás) birtokába, a személyes felhasználás körében azt tehet vele, amit akar, akár meg is semmisítheti. Másfelől viszont a módszer technikai értelemben jogsértés is lehet. “De lehet, hogy mégsem”, teszi hozzá a jogász, aki szerint a döntést bírónak kell kimondania. A Gartner elemzője, Laura Behrens szerint egy tisztán elektronikai megoldásnak, ha külsőre megbízhatónak tűnik is, lehetnek váratlan sebezhetőségei – jelen esetben egy filctoll formájában.

Hazánkban az ilyen jellegű cselekmények a Btk. 329/B szakaszában foglalt “Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét biztosító műszaki intézkedés kijátszása” tényállás szerint büntetendők, de mivel a tényállás eszköz, berendezés, termék készítéséről, előállításáról, átadásáról, forgalomba hozataláról, azzal kereskedésről beszél, problémát jelenthetne a jogalkalmazás számára.