A filmszakmának, illetve a filmtörvény előkészítésére létrehozott filmes kerekasztalban helyet foglalóknak ígérete van arra, hogy az új kulturális minisztérium a lehető legrövidebb időn belül összehívja a filmtörvényt előkészítő bizottságot – közölte Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének (MFSZ) főtitkára csütörtökön az MTI-vel.

Szomjas György elmondta: az MFSZ már a választások második fordulója után levelet küldött Kovács László (MSZP) és Kuncze Gábor (SZDSZ) pártelnöknek, amelyben a filmtörvény előkészítését végző szakmai bizottság eddigi munkájáról, az eredményekről tájékoztatták a pártvezetőket. Egyúttal jelezték azt is, hogy a magyar filmgyártás működőképességének biztosításához anyagi “gyorssegélyre”, 600-800 millió forintos azonnali plusz támogatásra lenne szükség – ismertette Szomjas György. Hozzátette: a levélben kitértek arra is, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) játékfilmes kuratóriuma a rendelkezésére álló csekély keret – az idén 320 millió forint – és a pályázatok nagy száma miatt nem tudott döntést hozni az összeg elosztásáról.

Szomjas György közlése szerint az MFSZ levelet juttatott el az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságához is, amely szerdai ülésén a leendő kulturális minisztert, Görgey Gábor hallgatta meg. A bizottságnak küldött levélben az MFSZ összefoglalta a filmes kerekasztalba tömörült szakmai szervezetek álláspontját, bízva abban, hogy “a kormányzásra kerülő koalíció, illetve a kulturális tárca vezetésében megvan a politikai szándék a magyar filmélet és filmfinanszírozási rendszer jobbítására és rendbetételére”.

Szomjas György a levél tartalmáról szólva elmondta: az MFSZ továbbra is az MMK kuratóriumi keretei között szorgalmazza a filmfinanszírozás megerősítését és sürgeti a filmszakmai reformot, amelyet csak a filmtörvény megalkotásával lát biztosítottnak. Az MFSZ vezetői – Illés György elnök és Szomjas György főtitkár – által jegyzett levélben nyomatékosítják azt is, hogy a magyar filmszakma kizárólag a legális érdekképviseleti szervezetekkel folytatott vitákkal tartja kialakíthatónak azokat a politikai elképzeléseket, amelyek meghatározóak lehetnek a jövőbeni magyar filméletre.