F. Tímea a hétfőn kezdődött büntetőper első tárgyalásán elmondta, hogy bűnösnek érzi magát, nem csak a vádban szereplő 8 esetben, hanem több beteg halála miatt is. A Nyírő Gyula Kórház volt munkatársa azzal védekezik, hogy mindig segíteni akart az idős, szenvedő betegeken.

Elkezdődött a Fővárosi Bíróságon a Fekete Angyalként emlegetett F. Tímea büntetőpere. A Nyírő Gyula Kórház volt ápolónője a bíró azon kérdésére, hogy bűnösnek érzi-e magát a vádiratban szereplő nyolc ember halálában, azt felelte, hogy nemcsak nyolc, hanem több ember haláláért is bűnösnek érzi magát. Közölte, hogy felelősnek érzi magát, mert orvosi utasítás nélkül adott be injekciókat. A bíró a tárgyalás folyamán többször is visszatért arra a kérdésre, hogy bűnösnek érzi-e magát a volt ápolónő, mert nem volt egyértelmű, hogyan érti a vádlott. Később kiderült, a fiatal nő úgy gondoltja: lehetséges, hogy közreműködött a vádiratban szereplő emberek halálában, miután olyan injekciókat adott be, amit az orvos nem írt elő. De nem tudja biztosan, hogy valóban ő okozta-e a halálukat, vagy amúgy is meghaltak volna, hiszen nagyon súlyos betegek voltak. Megjegyezte, hogy lelkiismeret furdalása van, mert az is lehet, hogy több embert is hozzásegített a halálhoz. De amikor beadta az injekciókat, csak a fájdalmakat akarta csillapítani.

A mai tárgyalási napon eddig négy esetet beszéltek végig. Ezen eseteknél, amikor a volt nővér megtudta, hogy a betegek meghaltak, nem gondolta, hogy azért haltak meg, mert ő beadta nekik az injekciót. Azt gondolta, hogy nagyon betegek voltak, és betegségük miatt haltak meg. A 24 éves vádlott elmondta, hogy nem sokkal tavalyi letartóztatása után hazugságvizsgálatnak is alávetették. Ebből az derült ki, hogy 30-40 beteg halálában elképzelhető, hogy közreműködött. A vizsgálat után gondolt vissza, hogy kik lehettek azok a betegek, és hányról lehet szó. A hazugságvizsgálat eredményének akart megfelelni – mondta a volt nővér. A betegek lázlapja segítségével próbált visszagondolni, hogy mely betegek lehetnek azok, akiknek hozzájárult a halálához. Amikor a halálesetek megtörténtek, nem merült fel benne, hogy gyilkosságról van szó, csak a fájdalmakon akart enyhíteni. Arra a kérdésre nem tudott felelni, hogy ha fájdalmat akart csillapítani, akkor miért nem szólt a kezelőorvosnak. Erre azt felelte: nem tudja.

A vádirat szerint a 24 éves ápolónő 2000. május és 2001. február között nyolc idős embert ölt meg. A nyolc gyilkosságból hármat közvetlenül követett el – a vádirat szerint -, ami azt jelenti, hogy számítania kellett arra, hogy az általa beadott injekció halált okoz. A többi esetben pedig azzal kellett tisztában lennie, hogy a beadott injekciók, lehetséges, hogy halálhoz vezetnek. A vádirat szerint F. Tímea morfium, kálium illetve Seduxen injekciót adott áldozatainak, akik súlyos, többnyire gyógyíthatatlan, idős emberek voltak és erős, olykor kibírhatatlan fájdalmak gyötörték őket. Két áldozat orvosi értelemben már haldokló volt, amikor a végzetes injekciót megkapta. 2000 májusában egy, decemberben kettő, tavaly januárban három, február elején pedig ismét két áldozata volt az ápolónőnek – áll a vádiratban.

A rendőrség 2001. októberében zárta le a nyomozást a Fekete Angyal ellen. A Nyírő Gyula Kórházban dolgozó ápolónőt február 15-én vette őrizetbe a BRFK, miután az intézmény főigazgatója bejelentést tett a rendőrségen a kórházban tapasztalt gyanús halálesetekről. Az ügy kirobbanásakor szó volt arról is, hogy az ápolónő 30-40 idős, gyógyíthatatlan beteget juttatott a halálba. F. Tímea 2001 február 19-e óta előzetes letartóztatásban van. A vádiratban szereplő, több emberen elkövetett emberölésért 10-től 15 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki.