Kétrendbeli hivatali vesztegetés miatt hat év börtönbüntetésre ítélték első fokon Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselőt. Az ítélet kihirdetése előtt, Székely az utolsó szó jogán ismét tagadta az ellene felhozott vádakat, és felmentését kérte.

Hat év börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselőt. Az ügyész múlt heti perbeszédében bizonyítottnak vélte a vádiratban szereplő kétrendbeli hivatali vesztegetést. Bár a bűncselekmény 2 és 12 év közötti börtönbüntetést vonhat maga után, az ügyész Székely betegségére tekintettel azt kérte, hogy a büntetési tétel középértékétől lefelé térjen el a bíróság. Így Székely Zoltán hét évnél csak kevesebb börtönbüntetésre számíthat. Az ügyész perbeszédében elmondta, hogy az emődi ügyben Lehóczky István emődi polgármester vallomása egyértelműen bizonyítja, hogy Székely Zoltán részesedést kért abból az állami csatornázási támogatásból, amire a település pályázott. A 460 millió forint 30 százalékát kérte a vádlott, és azt, hogy az általa megjelölt cég nyerje el a munkát.

A másik vádpont szerint szintén kenőpénzt kért egy építési vállalkozótól, aki megnyerte a szigethalmi önkormányzat által kiírt csatornaépítési pályázatot. Balla Dániel, a vád koronatanúja állításai az ügyészség szerint bizonyítják ebben az esetben is a vesztegetést. Ráadásul ebben a vádpontban a rendőrség által készített hangfelvételek is alátámasztják Balla vallomását. Székely Zoltán az ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán elmondta, hogy szerinte semmi nem bizonyítja bűnösségét, mert a tanúvallomások nagy része ártatlanságát támasztotta alá, a szembesítések eredménytelennek bizonyultak.

A vád koronatanújának, Balla Dánielnek érdeke volt ellene vallani, tárgyi bizonyítékok nincsenek az ügyészség birtokában, a bizonyítékként kezelt videó- és hangfelvételek ugyanis Székely szerint nem bizonyítanak semmit. “Nem látható képfelvételek és nem hallható hangfelvételek a vád fő bizonyítékai” – mondta Székely. A leleplező hangfelvételek eleje és vége ráadásul furcsa körülmények között megsemmisült – tette hozzá. Székely szerint a rendőrség jogellenesen nyomozott ellene, készítette a felvételeket, így azok emiatt sem vehetők figyelembe. Székely Zoltán ezért felmentését kérte mindkét vádpont alól.