Egy nap alatt jegyezték be, ezért kétség férhet a Terror Házát működtető debreceni közalapítvány törvényességéhez – írja a Népszava.

Közalapítvány bejegyzésére ugyanis 30 napos a törvényi határidő, de a bírósági gyakorlat ennél hosszabb is szokott lenni a feltételek leellenőrzése miatt. Az ügyészség törvényességi felügyeleti eljárást rendelhet el.

Jogászok véleménye szerint nem jogszerűen alapították azt a debreceni székhelyű közalapítványt, amely a kormány által három éve alapított Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvánnyal összeolvadva a Terror Házát működteti – írja a Népszava.

Az Õrváros – Debrecen Szerepe Magyarország XX. századi Történelmében Közalapítványt május 17-én alapította a debreceni önkormányzat, ám magyar bírósági gyakorlat szerint közalapítványt nem lehet egy nap alatt bejegyezni, mert a törvényes határidő 30 nap. Ez az idő azonban a gyakorlatban ennél több is lehet, a szükséges feltételrendszer leellenőrzése miatt. Az ügyészség – ha kérelmezik – törvényességi felügyeleti eljárást rendelhet el. Ha bebizonyosodik, hogy nem törvényszerű az alapítás, úgy megkérdőjeleződik a két alapítvány egyesülésével május 22-én létrejött új alapítvány törvényessége is.

Az alapítványok összeolvadásával Debrecen fideszes többségű önkormányzata is részese lett a Terror Háza múzeumot üzemeltető közalapítványnak, így nélküle nem lehet dönteni a múzeum sorsáról. A debreceni szocialista képviselők szerint az alapítvány székhelyének Debrecenbe helyezése nem más, mint a leköszönő kormány vagyonkimentése.