Elnapolta a tárgyalást Rácz Károly, ismert nevén Terry Black ügyében az általa kezdeményezett örökbefogadást elutasító, a Fővárosi Gyámhivatalban hozott másodfokú határozat felülvizsgálatáért indított eljárásban csütörtökön a Fővárosi Bíróság.

A transzszexuális előadó azért kéri a bíróságnál a közigazgatási határozat felülvizsgálatát, mert az álláspontja szerint jogsértő. A Fővárosi Gyámhivatal januárban hozott másodfokú határozatot, amely helyben hagyta a XVI. kerületi gyámhivatal örökbefogadás elutasítására vonatkozó döntését. A másodfokú határozatban a Fővárosi Gyámhivatal ugyanakkor megállapította, hogy a XVI. kerületi gyámhivatal határozata jogsértő volt, de ez nem befolyásolta az érdemi döntést, ezért azt nem változtatták meg.

Mester Csaba, Terry Black ügyvédje a tárgyaláson rámutatott: a XVI. kerületi gyámhivatal úgy döntött az örökbefogadás elutasításáról tavaly novemberben, hogy közben az eljárást felfüggesztették a Fővárosi Főügyészség óvása nyomán.
A felfüggesztés időtartama alatt, november 19-én a XVI. kerületi gyámhivatalban apasági nyilatkozatot tett a kisgyermek apja.

Véleménye szerint a felfüggesztés időtartama alatt az apa nem tehetett volna nyilatkozatot arról, hogy nem járul hozzá az örökbefogadáshoz, és ennek alapján a gyámhivatal nem is hozhatott volna határozatot az örökbefogadás elutasításáról. Az ügyvéd sérelmezte azt is, hogy ügyfelét a gyámhivatal nem értesítette az apasági nyilatkozatról, így az álláspontja szerint súlyos eljárási hiba miatt Terry Black nem tehetett észrevételt, ezzel megtagadták tőle a jogállami garanciákat.

A bíró az ügy tárgyalását elnapolta október 17-re, amikor a tervek szerint együtt határoz az örökbefogadást érintő másik két, időközben indított eljárásban is. Az ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon első fokon már született egy ítélet, amely szerint Terry Black jogtalanul tartja magánál a gyermeket. Az ítélet ellen Terry Black fellebbezett.