Veszélybe kerülhet a Bánk bán című film szeptemberre tervezett bemutatója, miután a rendőrség csütörtökön jóformán teljesen kiürítette a produkciós cég, az Ezüsthajó Kft. székhelyét, ahol a film iratait és a szerződéseket is tárolták. Kocsis László, a cég egyik tulajdonosa szerint addig nem tudják a minisztériummal rendezni kérdéses ügyeiket, ameddig a rendőrség nem adja vissza az iratokat.

A világhírű énekesekkel, operatőrrel elkészített, Káel Csaba által rendezett Bánk bán című operafilm elszámolása hónapok óta csúszik. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az általa tavaly támogatott mintegy 30 film elszámolását már februárban lezárta, a Bánk bán az egyetlen kivétel. Többek között az nehezíti az elszámolást, hogy a filmet szakmai és művészeti szempontból ellenőrző Mokép visszadobta a számlák közül az egyik 21 millió forintos – laboratóriumi – tételt, mert sokallta az összeget. Zsigmond Vilmos, a film világhírű operatőre ugyanakkor levelet írt, védelmébe véve a kifogásolt tételt, amelyet a digitális munkák elvégzéséért kellene kifizetni.

A vita lezárását azonban nehezíti, hogy tegnap nyomozók jártak a film gyártását végző produkciós cégnél, az Ezüsthajó Kft.-nél, ahonnan elvittek minden iratot és még a számítógépeket is. Így elképzelhető, hogy csúszni fog a szeptember 19-i bemutató, hiszen a Mokép jóváhagyása nélkül az Ezüsthajó még a fimforgalmazóval sem tudja aláírni a szerződéseket. Az Ezüsthajó Kft. egyik tulajdonosa, Kocsis László az [origo]-nak azt mondta, hogy a film már elkészült, április első hetében már le is vetítették a szakmának és néhány érdeklődőnek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a tervezett 766 millió forintos költségvetésből 45 milliót megspóroltak, a film gyártásának 711 milliós végösszegéből azonban a minisztérium közel ötvenmillió forintot nem fizetett ki, így saját zsebből kellett pótolniuk azt.