Tagadta bűnösségét a Fővárosi Bíróságon hétfőn megkezdődött Globex-per elsőrendű vádlottja Vellai Györgyi, aki az ügyészség szerint a Globex vezetőjeként az 1990-es évek második felében sikkasztást, hűtlen kezelést, csalást, magánokirat-hamisítást követett el és 9 vádlott-társával együtt több mint 6 milliárd forint kárt okozott.

A hétfői tárgyaláson ismertette az ügyész a mintegy 40 oldalas vádiratot, ezt követően kezdődött el az elsőrendű vádlott, Vellai meghallgatása. Az ügy károsultja a vádirat szerint több száz kisbefektető és több önkormányzat, köztük Sopron városa. Az ügy másodrendű vádlottja Vajda László, a Globex egyik volt tulajdonosa, a további 8 vádlott pedig egy-egy vádpont kapcsán áll bíróság előtt, közülük 5-en Globex-cégek vezető tisztségviselői, ketten a cégcsoporttal üzleti kapcsolatban álló társaságok képviselői, egy vádlott pedig a soproni önkormányzat könnyvizsgálója volt. Vajda és Vellai a vádirat alapján 2-12 éves szabadságvesztésre számíthat. A Globex-csoportban a vádirat szerint Vellai volt a döntéshozó, de tevékenységéről tudott és abba bele is egyezett Vajda. A Globex a belső forráshiány miatt portfoliókezelésből, illetve tőzsdei bevételeiből kívánta finanszírozni egyéb tevékenységeit. Vellai vádlotti vallomásában hétfőn az általános kérdések kapcsán leszögezte: egy üzleti vállalkozás feladata az értékalkotás. Elmondta, hogy a Globexnek nagyon sok jó képességű szakértője volt, akik felhívták a vezetőség figyelmét az új tőkepiaci lehetőségekre. A cég vezetőiről pedig a ,90-es évek első felében az volt az általános vélemény, hogy vállalkozásukat komolyan gondolják, és Magyarországon maradnak hosszú távon.

Vellai elmondta, 1993-ban úgy került kapcsolatba a Globex-szel, hogy akkoriban a Leumi banknál dolgozott, melynek ügyfele volt a cég. – Aztán azért, hogy belülről megismerje a bank a Globex működését, a cég felügyelő bizottságába kerültem – mondta a vádlott. Vellai elmondta, hogy akkoriban a Globex ingatlanfejlesztéssel foglakozott kivitelezőként, ám ennek tőkeigényét a bankok Magyarországon nem tudták kielégíteni. Ezért a cég maga vállalkozott a szükséges tőke előteremtésére befektetési alap létrehozásával. A vádlotti meghallgatás során elhangzott, hogy egy meglehetősen szövevényes cégcsoport jött létre magyarországi és németországi holdinggal, befektetési és kivitelezési rt.-vel, brókerház rt.-vel, befektetési alappal és más gazdasági társaságokkal. Vellai a Globex-csoport több cégének is igazgatósági tagja, illetve elnöke volt. A bíróság többször rákérdezett, mi szükség volt a cégháló egy-egy tagjának létrehozására, ám Vellai többször is azt válaszolta, hogy ezt a tulajdonosoktól kellene megkérdezni. A tárgyaláson Vellai elmondta, hogy 1987-ig a tervgazdálkodási kutatóintézetnél dolgozott, 1987 és 1990 között az Ipari Minisztériumban, illetve a Minisztertanácsnál, 1990-ben egy hollandiai ösztöndíjban részesült, 1991-93 között a Leumi bank alkalmazottja volt, 1994-től pedig a Globex egyik vezetője, de eközben tanított a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem Makroökonómiai Tanszékén is. A tárgyalás szerdán Vellainak az egyes vádpontokhoz kapcsolódó részletes vádlotti vallomásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.