Az európai film, videó, zenei interaktív szórakoztató és üzleti szoftvergyártók sürgetik az Európai Uniót, hogy olyan szabályozást hozzon létre, ami elrettentő büntetést szab ki a törvénysértőkre, csökkenti a bírósági eljárások idejét, hatékony módszert javasol a bizonyítékok megsemmisítése ellen, a gyártással és a terítéssel kapcsolatos információkhoz hozzáférhetőséget biztosít. A cikk részletezi a károkat országonként, régiónként.

A zeneiparban folytatódik az eladások csökkenése, aminek oka nagy részben az illegálisan másolt CD-kből eredő veszteség. Az EMI bejelentette, hogy széleskörű költségkímélő stratégiát vezet be, melynek első lépéseként megválik 1800 alkalmazottjától és 400 művésztől. A francia Canal+ TV csatorna jogi csatát vív egy, a Rupport Murdoch vezette News Corp. által ellenőrzött céggel illegális szoftverhasználat miatt. A Canal+ állítása szerint 1 milliárd USD-t veszített azáltal, hogy több millió néző ingyen nézhette a kódolt és díjköteles csatornát.

Michael Eisner, a Disney vállalat vezetője azzal vádolja az IT szektort, hogy reklámozzák a videók illegális másolását, mert ezáltal megnő a másoláshoz szükséges technológiai eszközök- chipek, számítógépek, szoftverek utáni kereslet. Ezt a vádat az IT szektor résztvevői határozottan visszautasítják. Az Európai Unió létrehozta az ún. WIPO szerződést, amiben arra ösztönzi a zenekiadókat, hogy tegyék műveiket on-line elérhetővé, ezáltal egyértelműbbek lesznek az illegális felhasználók elleni jogok. A kiadók és a zenészek véleménye szerint azonban az új EU szabályok túl engedékenyek, nem megfelelőek a digitális “kalózokkal” szemben. A szabályt civil szervezetek is támadták, szerintük ugyanis sérti a szólásszabadságot az interneten.

Az európai film, videó, zenei interaktív szórakoztató és üzleti szoftvergyártók sürgetik az Európai Uniót, hogy olyan szabályozást hozzon létre, ami elrettentő büntetést szab ki a törvénysértőkre, csökkenti a bírósági eljárások idejét, hatékony módszert javasol a bizonyítékok megsemmisítése ellen, a gyártással és a terítéssel kapcsolatos információkhoz hozzáférhetőséget biztosít. A szoftvergyártók kára megközelítőleg 4.5 milliárd Euró évente. A CD lemezek védelme nehéz. A nagyobb zenekiadók különböző technológiákat alkalmaznak arra, hogy ne, ill. nehezen lehessen a CD-ket másolni. A CD-k védelme azonban lejátszási gondokat okozott a számítógépeken és egyes CD-lejátszókon. Egyes zenészeknek elnézést kellett kérniük rajongóiktól és kicserélni a lemezeket nem-védettekre. Philips, a Compact Disc márka üzemeltetője, bejelentette, hogy ellenzi a másolás-védelmi tervet, és a másolás-védelemmel készült CD-ket nem látja el Compact disc emblémával, mert azok technikailag nem CD-k.