A volt igazságügy-miniszter nem érti, hogy mi az üzlet a magánbörtönökben

A büntetés-végrehajtási intézet nem szálloda, vagy bevásárlóközpont, amelynek bevételei vannak, ezért az intézetek működése során nem képződik bevétel, haszon pedig még kevésbé – mondta Dávid Ibolya. A volt igazságügy-miniszter azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint az első magánbörtön valószínűleg már a Medgyessy-kormány ideje alatt felépülhet Magyarországon. A magánbefektető bevétele és remélt nyeresége kizárólag az állami költségvetésből származhat – mondta Dávid Ibolya.

A jelenlegi működtetési költségeknél olcsóbb megoldást egy befektető sem tudna nyújtani, kétséges tehát, hogy akkor mi lenne ebben az üzlet – mondta az igazságügyi tárca volt vezetője. A politikus megjegyezte: a büntetés-végrehajtás eredményes működésének legfontosabb ismérvei a biztonság, a kiszámíthatóság és az állandóság. Kérdés, hogy a magántőke mennyire felkészült ennek a tipikusan állami feladatnak az ellátására – mondta a volt igazságügy-miniszter. Hangsúlyozta: a magántőke bevonása még a nálunk jóval fejlettebb európai országokban is gyerekcipőben jár, azzal együtt, hogy ezekben az országokban a büntetés-végrehajtás túlfinanszírozott.

Álláspontja szerint azt a különbséget, ami a befektetést vonzóvá tenné, egyelőre az államnak kellene megfizetnie. Ha pedig az állam mégis úgy dönt, hogy többletköltséget vállal, akkor azt ne a magántőke hasznának gyarapítására tegye, hanem építsen új büntetés-végrehajtási intézeteket – jelentette ki Dávid Ibolya.